Franska biskopar ryter till om samhällsklimatet

Hätsk stämning. Högerextremister från gruppen "La Ligue du midi" är missnöjda med Frankrikes invandrings- och flyktingpolitik och demonstrerade häromveckan mot den i Montpellier. Bild: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

60 biskopar ringer i alarmklockan om samhällsklimatet i Frankrike. Udden riktar de mot landets politiker: Skärp er!

"Man måste vara döv eller blind om man är omedveten om den uppgivenhet, rädsla och ilska som många invånare i Frankrike upplever i dag."

Så står det i början av de 60 franska biskoparnas bok Dans un monde qui change, retrouver le sens du politique (fritt översatt: I en värld som förändras, tro åter på politiken). Boken säljs sedan i måndags hos landets bokhandlare.

– Meningen med boken är att få politikerna att skärpa sig och verkligen kämpa mot den dystra stämning som råder i Frankrike just nu, säger Vincent Neymon som är pressråd hos katolska kyrkan i Paris.

Han berättar att tre tusen kopior har skickats direkt till landets ledande politiker, bara några månader innan det franska presidentvalet.

– Med andra ord är biskoparna politiskt inkorrekta, menar journalisten Philippe Clanché, som beskriver sig som en socialistisk katolik.

Han tycker det är positivt att de ryter till.

Agerar. – Meningen med boken är att få politikerna att skärpa sig och verkligen kämpa mot den dystra stämning som råder i Frankrike just nu, säger Vincent Neymon, pressråd för katolska kyrkan i Paris. Bild: Johan Tollgerdt

– Många av presidentkandidaterna är egocentriska och tänker mer på sin egen karriär än på väljarnas bästa, vilket givetvis är fel, säger han till HBL.

Samtidigt som biskoparna uppmanar politikerna att bättra sig, uppmanar de läsarna att fortsätta tro på politikerna.

– Boken är dock inte skriven av katoliker för andra katoliker. Utan den är som påvens encyklika och vänder sig till alla i samhället, säger Vincent Neymon.

Biskoparna tar bland annat upp de stora spänningar som råder i Frankrike mellan folk av olika religioner efter terrordåden, den ökande fattigdomen som nu närmar sig nio miljoner människor i landet, samt att många migranter inte lyckas bli integrerade i samhället.

– Men vi tar givetvis inte politiskt ställning och vi uppmanar inte heller vem väljarna bör rösta på i nästa presidentval, understryker Marseilles biskop Georges Portier till medierna.

Landets ledande politiker har inte kommenterat biskoparnas bok för tillfället. Men på den grävande franska sajten Mediapart tycker man ändå att boken består av farlig religiös propaganda.

– Biskoparna tycks inte skämmas för att de driver viktiga frågor allt mer mot extrema högerkanten, skriver Fred Oberson i sin blogg.

– Fast den extrema högerns värderingar är inte kompatibla med den kristna tron, säger Vincent Neymon på katolska kyrkan.

Jane Stranz, som är ansvarig för ekumeniska frågor på de protestantiska kyrkornas förbund i Paris, avslöjar att man lagom till presidentvalet nästa vår också ska släppa en bok.

Bok på väg. – I en tid som ofta präglas av populistiska budskap, vill vi protestanter därför understryka vikten av att hålla ihop vad som än händer, säger Jane Stranz på de protestantiska kyrkornas förbund i Paris Bild: Johan Tollgerdt

– Sedan terrordåden har spänningen mellan folk av olika religion ökat i Frankrike, säger hon till HBL.

– I en tid som ofta präglas av populistiska budskap, vill vi protestanter därför understryka vikten av att hålla ihop vad som än händer, säger Jane som oroas över att det i söndags ropades slagord mot de homosexuellas rättigheter i samhället.

Den reaktionära katolska rörelsen Manif pour tous har återuppstått igen. För ett par år sedan demonstrerade över en miljon fransmän mot samkönade äktenskap. Lagen gick dock igenom 2013.

– Nu vill demonstranterna stoppa provrörsbefruktning för lesbiska mammor och förbjuda surrogatmammor för samkönade par. Vissa vill även förbjuda kvinnans rättighet till abort, precis som i Polen, säger journalisten Philippe Clanché som häromåret släppte boken Mariage pour tous, divorce chez les cathos (Äktenskap för alla, skilsmässa bland katolikerna).

Det är sant att frågan splittrar troende katoliker.

– Men de som nu demonstrerar, bör inte stirra sig blinda på enbart dessa frågor, uppmanar biskop Georges Portier.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning