Fransk spelare testade positivt - Hög tröskel för att ställa in Finlands match

Wissam Ben Yedder. Bild: Franck Fife/Lehtikuva

Finland slog smått sensationellt Frankrike i en fotbollslandskamp på onsdagen. Men i värsta fall blev priset högt.

Leo Väisänen lämnade redan truppen med en fotskada och på torsdagen meddelade franska fotbollsförbundet att Monacospelaren Wissam Ben Yedder testat positivt för covid-19.

Ben Yedder gjorde 57 minuter mot Finland innan han byttes ut i andra halvlek.

Ben Yedder har försatts i karantän av det franska fotbollsförbundet men han var smittbärande under matchen mot Finland.

Det finska laget befinner sig redan i den bulgariska huvudstaden Sofia där laget möter Bulgarien i en viktig Nations League-match på söndagen.

Hela det finska laget testas på fredagsmorgonen.

Finland reser vidare till Wales från Sofia där Nations League avslutas. Finland är garanterad gruppseger om laget slår besegrar både Bulgarien och Wales.

Testresultat väntas under fredagen men det ska mycket till för att inte matchen mot Bulgarien ska kunna genomföras. Enligt Uefas reglemente räcker det om 13 spelare i truppen är tillgängliga för spel.

- Vi följer restriktionerna och reglerna så bra vi någonsin kan. Coronan finns där ute men man kan inte låta viruset dominera din vardag helt och hållet. Är man rädd för att smittas ska man stanna hemma, säger Paulus Arajuuri.

Nations Leagues format, kopplingar till kommande kval, rankningar och spelsystem hör till det mest komplicerade som någon gren lanserat i modern tid. Men så här ser insatserna, i all korthet och så tydligt utformade som möjligt, ut:

A) Gruppsegraren flyttas upp från division B till division A i nästa upplaga av Nations League vilket i så fall betyder matcher mot några av världens bästa landslag. Sportsligt sett tufft men en ekonomisk dröm för Bollförbundet då man utan problem kan fylla Olympiastadion utan att behöva förta sig marknadsföringsmässigt.

Finland har redan säkrat en plats i division B i nästa upplaga av Nations League. Vid seger mot Bulgarien blir gruppfinalen mot Wales på onsdag hela avgörande. Besegrar Finland både Bulgarien och Wales vinner laget gruppen.

B) VM-kvalet för slutspelet i Qatar 2022 ska lottas sent i december eller någon gång strax efter jul. Då gäller det att ha en så bra världsrankning som möjligt för att maximera chanserna att lottas in i en gynnsam grupp. Finland ligger för närvarande på 55:e plats, 33:a i Europa.

Finland har gjort väl ifrån sig under hösten och laget kan stiga på rankningen och ta plats i en bättre kvalkorg.

C) Sen blir det riktigt komplicerat. VM-kvalet, som enligt nuvarande planer ska köra i gång tidigt nästa vår finns också med i ekvationen.

Med tretton platser vikta för Europa i Qatar kvalar samtliga gruppettor i VM-kvalet in till slutspelet. De tio grupptvåorna går vidare till playoffspel om biljetter i VM. Dit kvalar också de två bäst rankade gruppvinnarna i Nations League som missade en placering bland de två bästa i VM-kvalet. Finland kan, hur laget än klarar sig i det egentliga VM-kvalet, ta en plats i playoffskedet till Qatar.

Playoffrundan avgörs i tre grupper med två semifinaler per grupp. Vinnarna i de sex semifinalerna gör sedan upp om de resterande tre biljetterna till VM.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning