Fransk polis söker pedofilförfattares offer - nu ges offrets bok ut på svenska

Vanessa Springoras bok Le consentement handlar om författarens förhållande med en 50-årig man då hon bara var 14 år. Arkivbild. Bild: Christophe Ena

Fransk polis efterlyser fler personer som kan ha fallit offer för författaren Gabriel Matzneff. En bok om den då 50-årige författarens förhållande med en 14-årig flicka har orsakat stor skandal i Frankrike.

Författaren Gabriel Matzneffs relationer med minderåriga var ingen hemlighet i Frankrike. I sin essä Les moins de 16 ans (De under 16 år) från 1974 försvarade han sin rätt att ha sex med barn eller tonåringar. Men det var först i december i fjol, när Vanessa Springoras bok Le Consentement (Samtycket) kom ut som kulturvärlden reagerade.

Stipendie drogs in

Nu har Matzneffs tre bokförlag meddelat att hans böcker inte längre kommer att ges ut och det livstidsstipendium han tilldelades från nationella bokcentret har dragits in. Vanessa Springora är nu 47 år gammal och själv chef för ett franskt bokförlag. Le Consentement"är hennes debutbok och i den berättar hon hur Gabriel Matzneff började uppvakta henne när hon var bara 13 år gammal. Förhållandet uppmuntrades av omgivningen. I Frankrike klassas inte sexuellt umgänge med en person under 15 år som våldtäkt, men det är fortfarande olagligt.

Gabriel Matzneff gjorde heller ingen hemlighet av att han ibland även reste till Filippinerna, där han köpte sex av unga pojkar mellan 8–14 år. Han sade i en fransk tv-intervju att han nu ångrar resorna, men att ingen vid tidpunkten "någonsin sade att de kunde vara ett brott".

"Levande död"

En reporter från New York Times har sökt upp Matzneff på en okänd ort på den italienska Rivieran, dit han tagit sin tillflykt efter att den allmänna opinionen vänts emot honom. Författaren är nu 83 år gammal och beskriver sig själv som "en levande död". Han är arg att hans tidigare vänner, upphöjda personer i Frankrike, nu håller tyst.

– De visar sin feghet. Vi kan kalla det försiktighet, men det är mer än försiktighet när det kommer från människor som jag ansåg var mina vänner, säger han.

Polis sökte upp

1986 sökte polisen upp honom, eftersom de hade fått tips om att han bodde med en då 14-årig Vanessa Springora i en lägenhet i Paris. Men då Matzneff hade en papperslapp i fickan från Frankrikes dåvarande president François Mitterand så avfärdade polisen anklagelserna som ett illvilligt rykte.

Nu har en utredning tillsatts och åklagaren säger till den franska radiokanalen Europe 1 att man letar efter fler möjliga offer som kan ha utsatts på samma sätt som Vanessa Springora, då hennes fall redan preskriberats. Samtidigt kommer rapporter från AFP att polis just utfört en razzia på ett av bokförlagen som givit ut Matzneff. Det man letar efter är opublicerade utdrag ur hans dagböcker, säger en anonym källa i utredningen.

Ges ut på svenska

I november i år ges Le Consentement ut på svenska med titeln Samtycket på Albert Bonniers förlag.

"'Samtycket' är en bragd på så många vis. Vanessa Springora skriver fram sitt unga jag i en bok som berör, upprör och svider att läsa", säger Lotta Aquilonius, förläggare på Bonnier, i ett pressmeddelande.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning