Fransk lök- och potatissoppa

Fransk lök- och potatissoppa med krispiga vitlökskrutonger är mat som värmer till lågt portionspris. Bild: TT

Potatis för att bli mätt, lök för den syrligt härliga smaken och krutonger för både utseende och krispigt tuggmotstånd.

För 4 personer, 30 minuter

6 potatisar av fast sort

1/2 purjolök

3–4 salladslökar

1 gul lök

2 msk smör

8 dl vatten

2 msk grönsaksbuljong i pulverform

2 dl grädde

1 msk vetemjöl + 1 msk rumsvarmt smör

3–4 kvistar färsk timjan

salt och peppar

Att äta till:

vitt matbröd

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

Gör så här:

1. Skala potatis och gul lök. Skölj purjo- och salladslök. Skär potatisarna i centimeterstora bitar och strimla lökarna.

2. Fräs potatis och lök med smör i en rymlig kastrull i ett par minuter. Bitarna ska inte få färg utan bara "klarna" i fettet. Slå i vatten och tillsätt grönsaksbuljong i pulverform. Låt allt koka upp för att sedan sjuda sakta utan lock i 10 minuter.

3. Rör samman vetemjöl och rumstempererat smör till en pasta. Hacka timjan och koka upp grädden. Tillsätt timjan, rör varsamt ned den kokande grädden och låt allt koka upp. Klicka i mjölredningen och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Värm ugnen till 200 grader. Skär bort kanterna på brödet och skär resten i sockerbitsstora bitar. Lägg i plastpåse, häll i olja och pressa ned vitlök. Ruska påsen så att det blandas. Lägg på ett ugnsfast fat och rosta dem i ugnen. De ska få färg men inte bli brända.

5. Servera soppan i stora koppar eller portionsskålar. Garnera med färsk timjan och servera krutongerna i en skål för sig.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning