Fransk lök- och potatissoppa

Fransk lök- och potatissoppa med krispiga vitlökskrutonger är mat som värmer till lågt portionspris. Bild: TT

Potatis för att bli mätt, lök för den syrligt härliga smaken och krutonger för både utseende och krispigt tuggmotstånd.

För 4 personer, 30 minuter

6 potatisar av fast sort

1/2 purjolök

3–4 salladslökar

1 gul lök

2 msk smör

8 dl vatten

2 msk grönsaksbuljong i pulverform

2 dl grädde

1 msk vetemjöl + 1 msk rumsvarmt smör

3–4 kvistar färsk timjan

salt och peppar

Att äta till:

vitt matbröd

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

Gör så här:

1. Skala potatis och gul lök. Skölj purjo- och salladslök. Skär potatisarna i centimeterstora bitar och strimla lökarna.

2. Fräs potatis och lök med smör i en rymlig kastrull i ett par minuter. Bitarna ska inte få färg utan bara "klarna" i fettet. Slå i vatten och tillsätt grönsaksbuljong i pulverform. Låt allt koka upp för att sedan sjuda sakta utan lock i 10 minuter.

3. Rör samman vetemjöl och rumstempererat smör till en pasta. Hacka timjan och koka upp grädden. Tillsätt timjan, rör varsamt ned den kokande grädden och låt allt koka upp. Klicka i mjölredningen och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Värm ugnen till 200 grader. Skär bort kanterna på brödet och skär resten i sockerbitsstora bitar. Lägg i plastpåse, häll i olja och pressa ned vitlök. Ruska påsen så att det blandas. Lägg på ett ugnsfast fat och rosta dem i ugnen. De ska få färg men inte bli brända.

5. Servera soppan i stora koppar eller portionsskålar. Garnera med färsk timjan och servera krutongerna i en skål för sig.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning