Fransk filmikon död

Michel Piccoli tillsammans med Jeanne Moreau i Cannes 2005. Foto: Michel Euler/TT Bild: MICHEL EULER

En av den franska filmens ikoner, skådespelaren Michel Piccoli, har gått bort 94 år gammal.

En av den franska filmens ikoner, skådespelaren Michel Piccoli, har gått bort 94 år gammal. Under sin karriär medverkade han i cirka 200 filmer och jobbade med ett pärlband av kända filmregissörer, däribland Louis Buñuel. Med honom gjorde Michel Piccoli åtta filmer, exempelvis Borgarklassens diskreta charm från 1972.

Bland Piccolis många filmer finns också den franskitalienska dramakomedin Brakfesten från 1973, i regi av Marco Ferreri, och Agnès Vardas De 101 nätterna från 1995.

Piccoli arbetade även med regissörer som Alfred Hitchcock och Ettore Scola. I Jean-Luc Godards Föraktet från 1963 spelade han mot Birgitte Bardot.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning