Frankrikes president vill ha sanktioner mot EU-länder som struntar i flyktingarna

Frankrikes president Emmanuel Macron vill straffa sådana EU-länder som inte följer EU:s gemensamma flyktingpolitik.Bild: Lehtikuva/Thibault Camus

Det ska inte vara möjligt att skörda frukterna av EU, men strunta i plikterna. Frankrikes president Emmanuel Macron vill ha sanktioner mot EU-länder som vägrar ta emot flyktingar.

Emmanuel Macron föreslår sanktioner mot sådana EU-länder som inte följer EU:s gemensamma flyktingpolitik, rapporterar Deutsche Welle.

Macron anser att det är orättvist att vissa EU-länder som drar nytta av EU inte deltar i hanteringen av flyktingkrisen. Macron anser att sådana länder borde ställas inför ekonomiska sanktioner.

– Man kan inte ha länder som drar massiv nytta av EU:s solidaritet, men hävdar nationella egenintressen när det gäller flyktingfrågor, säger Macron enligt samma källa.

– Jag förespråkar sanktioner ifall man inte samarbetar.

Macron föreslår vidare stängda mottagningscenter i närheten av de områden där flyktingar oftast anländer till Europa. Dessa center skulle följa FN:s flyktingorgan UNHCR:s riktlinjer.

Därtill vill Macron avvisa sådana flyktingar som inte får asyl i Europa raka vägen till sina hemländer, i stället för att skicka dem via andra EU-länder.

På söndag eftermiddag träffas 16 EU-ledare för att diskutera EU:s flyktingpolitik på ett inofficiellt möte i Bryssel. Från Finland deltar statsminister Juha Sipilä (C).

Flera EU-länder protesterar mot EU:s flyktingpolitik. Polen, Ungern, Slovakien och Tjeckien har meddelat att de inte kommer att delta i söndagens möte. Länderna vägrar ta emot flyktingar i enlighet med EU:s gemensamma flyktingpolitik.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00