Festen kan börja – Frankrike tog VM-guld

Antoine Griezmann sköt Frankrikes andra mål i finalen mot Kroatien. Bild: Franck Fife / AFP / Lehtikuva

Kroatien, som vänt ett underläge i de tre senaste VM-matcherna, fick till slut ge sig i finalen. Frankrike är för andra gången i nationens historia världsmästare – och får åter fälla guldtårar efter 20 års väntan.

Finalen. Avslutningen. Avgörandet.

Efter att Will Smiths sångröst och Ronaldinhos bongotrummor tystnat på Luzjnikistadion i Moskva var scenen satt för Frankrike och Kroatien att göra upp i VM-finalen i fotboll.

För "Les Bleus", de blåa – en chans till ett andra VM-guld och en revansch för EM-finalförlusten 2016.

För "Crvena i bijela", de rödvita – en chans att i sin första VM-final någonsin göra ett redan historiskt mästerskap ännu mer odödligt och guldkantat, efter förlängda och dramatiska avgöranden i alla stadier på deras väg genom slutspelsträdet.

I alla dessa matcher har de dessutom släppt in det första målet.

Det gjorde de även i finalen.

Perisic kvitterade

När Antoine Griezmann skulle skruva in en frispark för inlägg så var Mario Mandzukic, anfallaren, hemma i försvaret. Bollen hamnade också på hans huvud.

Det visade sig bli ödesdigert.

Den ofrivilliga riktningsförändringen ställde Danijel Subasic i det kroatiska målet och Frankrike hade fått en drömstart efter 18 minuters spel.

Samtidigt har upprepade vändningar på vägen gett Kroatien, och kanske framförallt Ivan Perisic, ett ganska orubbligt självförtroende.

Den briljanta nedtagningen lurade bort självaste N'Golo Kanté, fransmannen som inte tagit ett steg fel i hela mästerskapet. Den nedtagningen osade självförtroende. Den drillborr till avslut som han följde upp med likaså. 1–1 och hjältestatus då – men det hela skulle kastas om igen för Interanfallaren mindre än tio minuter senare.

Ny fransk ledning

Att det var just Perisic som ägde den hand som träffade nickskarven från Blaise Matuidi efter en hörna kändes för välregisserat för att vara sant – må så vara att det var först efter en lång videogranskning som domare Nestor Pitana från Argentina valde att signalera straffspark för händelsen.

Fram klev Antoine Griezmann. På tal om självförtroende.

Straffen var rullande, kylig och målgivande. Efter att ha hoppat runt i den fortniteinspirerade målgestdans han gjort till sitt signum kunde det konstateras att Atletico Madrid-anfallaren återtagit ledningen till sitt Frankrike.

Kroatien inledde den andra halvleken aktivt. Jagandes och letandes efter en ny kvittering.

Men hade marginalerna till slut hamnat på fel sida för Kroatien?

Onekligen såg det ut så.

Andra VM-guldet

När Danijel Subasic hamnade med tyngden på fel ben, chanslös när Paul Pogba kraftfullt vänsterbredsidade in 3–1 efter en timme, så kändes den kroatiska turen förbrukad.

När stjärnskottet Kylian Mbappé vackert placerade in 4–1 bara några minuter senare kändes det som att "Srce vatreno", de eldiga hjärtarna, tappat sin glöd.

Bara några ytterliga minuter senare fick de dock hjälp tillbaka in i matchen av franske målvakten Hugo Lloris, som efter en hemåtpass valde att ta det osäkra före det säkra.

I stället för en kylig dribbling blev det ett dråpligt bolltapp, som gav Mario Mandzukic öppet mål och reducering till 4–2.

Men det visade sig vara konstgjord andning.

Frankrike, som tagit sig dit de tagit sig utan att alltid bjuda på champagne och storslagen underhållning, gjorde precis det de hade gjort i hela mästerskapet.

Precis det som behövdes.

Det visade sig bli guld värt. Guldtårar värt.

För andra gången – 20 år efter det första.

Artikeln uppdaterad 20:13.

Frankrike-Kroatien 4-2

18' 1-0 (Fra) eget mål

28' 1-1 (Kro) Ivan Perisic

38' 2-1 (Fra) Antoine Griezmann

59' 3-1 (Fra) Paul Pogba

65' 4-1 (Fra) Kylian Mbappé

69' 4-2 (Kro) Mario Mandzukic

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning