Frankrike tog hem gruppsegern

Xherdan Shaqiri från Scweiz och Patrice Evra från Frankrike, under matchen. Bild: ROLEX DELA PENA

Frankrike vann sin grupp i fotbolls-EM via 0–0 mot Schweiz i gruppfinalen. Albanien tog tredjeplatsen efter seger över Rumänien med 1–0.

Frankrike var redan klart för åttondelsfinal och behövde en poäng mot Schweiz för att säkra gruppsegern. Så blev det också – och samtidigt tog Schweiz andraplatsen.

Totalt fyra lag är klart för åttondelsfinal, förutom Frankrike och Schweiz också Spanien och Italien.

EM-debutanten Albanien tar tredjeplatsen, med chans på avancemang, och Rumänien är utslaget.

Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps var nöjd med det oavgjorda resultatet.

– Vi hade chanserna och några ribbträffar. Vi kom hit för att säkra gruppsegern och gjorde det, så uppdraget är utfört. Nu får vi vänta och se vilka vi får möta och då är vi redo, sade han till franska tv-kanalen M6.

Tre ribbskott

Paul Pogba var hemmalagets lysande stjärna och skapade tre heta chanser i första halvlek – två av dem satt i ribban.

Först sedan schweiziske målvakten Yann Sommer styrt skottet i överliggaren, andra gången träffade bollen klockrent i målramen efter ett kanonskott.

I andra halvlek hade Frankrike ytterligare ett ribbskott, på en volley från Dimitri Payet, som började på bänken och kom in i 63:e minuten.

Det var en match där målchanserna gick till spillo, tre schweiziska spelartröjor gick sönder och till och med bollen sprack.

Albaniens store hjälte blev Armando Sadiku som nickade in 1–0 i 43:e minuten – nationens första mål i ett internationellt mästerskap.

Nu får albanerna avvakta i några dagar innan det står klart om deras tre poäng räcker till avancemang.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning