Frankrike stoppar bidrag till Le Pen

Franska domare har fryst partibidraget till Marine Le Pens parti Nationell Samling. Arkivbild. Bild: TT/AP/Laurent Cipriani

Nationell Samling, tidigare Nationella Fronten, kommer inte att få franskt partibidrag.

En domstol har beslutat att öronmärkta pengar för 2018 ska stoppas med anledning av anklagelserna om att det EU-kritiska och främlingsfientliga partiet fuskat med EU-bidrag.

Enligt partiledaren Marine Le Pen står partiets framtid på spel. Hon säger att det "kommer att ha dött innan slutet på augusti" utan pengarna. Totalt handlar det om motsvarande 4,5 miljoner euro som domstolen beslutade att frysa den 28 juni, enligt AFP:s källor.

EU-parlamentet kräver att Nationell Samling ska betala tillbaka motsvarande cirka 7 miljoner euro, efter att det framkommit att EU-bidrag som ska bekosta partiets EU-parlamentspersonal gått till personal hemma i Frankrike.

Formella brottsanklagelser har riktats mot tio personer så här långt i utredningen av detta, däribland mot ledaren Marine Le Pen.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02