Frankrike ska trampa sig in i återöppnandet

En kvinna på cykel på en glest trafikerad gata i Frankrikes huvudstad Paris. Bild: Francois Mori/TT-AP

Franska myndigheter vill att så många invånare som möjligt börjar cykla för att undvika smittspridning i trängseln i kollektivtrafiken när samhället börjar öppna upp igen inom kort. Nu får varje fransman 50 euro till cykelreparationer av staten.

Den 11 maj ska det franska samhället stegvis börja återöppnas igen. I en åtgärd med målen att minska ytterligare spridning av coronaviruset, öka folkhälsan och minska klimatpåverkan lanserar miljöminister Élisabeth Borne ett program för att få fler invånare att ta till pedalerna när de ekonomiska hjulen börjar snurra igen.

Ett av stegen är att betala 50 euro styck för reparation av 300 000 cyklar, något som kommer att utökas om det behövs.

"Vi vill att den här perioden ska bli ett nytt steg mot en cykelkultur och vi vill att cykeln ska bli öppnandets drottning" skriver ministern på Twitter.

Andra delar i programmet är staten ska finansiera en modell där arbetsgivare kan täcka resekostnader på 400 euro för anställda som cyklar till jobbet.

Dessutom ska tillfälliga cykelparkeringar inrättas inom ramen för programmet, som får en total budget på 20 miljoner euro.

Under torsdagen noterades ytterligare 289 dödsfall i sviterna av covid-19 i Frankrike. Totalt har nu 24 376 avlidit av viruset i landet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning