Frankrike beslutar: Homeopati är verkningslöst

Frankrikes hälsovårdsminister Agnès Buzyn. Arkivbild. Bild: Benoit Tessier

Frankrike slutar att betala ut ersättning för homeopatibehandlingar sedan en stor nationell studie konstaterat att den alternativa "medicinen" inte har någon bevisad effekt.

Homeopatiska medel är tinkturer som är så utspädda att det är osannolikt att en dos av medlet innehåller en enda molekyl av ursprungskoncentratet.

Hälsovårdsminister Agnès Buzyn säger till tidningen Le Parisien att den nuvarande ersättningen på 30 procent av kostnaderna ska minskas till 15 procent nästa år för att avskaffas helt 2021.

När Storbritannien beslutade att slopa ersättningen för behandlingarna 2017 beskrev chefen för de brittiska hälsovårdsmyndigheterna, Simon Stevens, homeopatiska medel som "i bästa fall placebo".

Tinkturer, även kallade alkoholutdrag, är det extrakt av ämnen som man kan utvinna från olika råvaror, oftast ur växter.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning