Frankfurt bakom fasaden

Frankfurt har lite orättvist rykte om sig att vara en tråkig affärsstad. Om man ser förbi skyskraporna hittar man en kontrastfylld stad full med roliga detaljer och annorlunda butiker.

Utanför Frankfurts stora mässhall svingar Der Hammering Man oavbrutet sin hammare. Ner och upp, outtröttligt. Den 21 meter höga och 32 ton tunga skulpturen är tillsammans med bakomliggande skyskrapor en välkänd symbol för Frankfurt, staden som för många kanske mest är en plats för mellanlandning eller affärsmöten. Men att tro att Frankfurt bara skulle vara business och ingenting mer är orättvist. Om man har tid över mellan möte och flyg eller om man kommit hit som turist kommer man att märka att det finns så mycket mer att uppleva än det till ytan tämligen lilla affärsområdet. "Bankfurts" affärsstatus har emellertid sina fördelar för turister: Det finns gott om flygavgångar och under helgerna brukar hotellpriserna vara låga, åtminstone om man bokar i god tid.

Fullt av kontraster

Frankfurt är framför allt kontrasternas stad. Här blandas gammalt med nytt och pastellfärgade balkonger samsas med mer strikta byggnader. Krigsåren förstörde mycket i staden men en stor del av dagens bebyggelse har fått en touch av gammaldags stil, och ibland är det svårt att avgöra vad som verkligen härstammar från gamla tider. De pepparkaksliknande korsvirkeshusen, däribland stadens rådhus, som omger det medeltida torget Römerberg är till exempel rekonstruktioner uppbyggda i modern tid.

Mitt på torget står Rättvisans fontän, Gerechtigkeitsbrunnen. Den var Frankfurts allra första fontän och är alltså fortfarande bevarad, även om delar av den har fått bytas ut i takt med att åren tagit ut sin rätt. Den arkitektoniska variationen syns tydligt även från Eiserner Steg, den gamla gångbron över floden Main. Här får man uppsikt över både sightseeingbåtarna och de godsbåtar som fortfarande trafikerar floden. Bron är en turistmagnet och en fin väg över till andra sidan floden och de kvarter som stoltserar med sitt äppelvin. Tyskland förknippas visserligen främst med öl – missa inte veteölet, weissbier – men landet har också en gedigen vinproduktion och Frankfurt är känt för att vara ett bra äppelvindistrikt.

Tysklands Manhattan

Tjuren och björnen som står staty utanför börshuset, som en symbol för aktiemarknadens upp- och nedgångar, känns som en blinkning till New York. Även Frankfurts distinkta skyline ger en europeisk känsla av Manhattan. Skyskraporna är ständigt närvarande, antingen i närbild eller som en del av horisonten.

Gallerian My Zeil mitt i staden är värd ett besök framför allt för dess utsikt och fina glasarkitektur – och för dess ice cream rolls! Bild: Johanna Lundeberg

Riktigt bra utsikt över dem får man från femte våningen av gallerian My Zeil som ligger på den stora shoppinggatan Zeil mitt i staden. Här finns en särskild altan för att besökarna ska kunna blicka ut över dem, posera och ta bilder. Det är främst för utsikten och för den läckra glasarkitekturen som gallerian är väl värd ett besök – och för dess ice cream roll, det asiatiska påfund som börjar få spridning till andra delar av världen. Det är fascinerande att se hur personalen blandar gräddmjölk och smaksättning på en kyld platta och, när blandningen fått rätt konsistens, formar den till glassrullar. Tillverkningen är halva upplevelsen även om den nygjorda glassen också smakar mycket bra och känns innovativ både med tanke på smaksättning och tillagning.

Personliga butiker

Annars påminner just gågatan Zeil som vilken storstad som helst. Människor. Gycklare. Musiker. Allt i en enda röra. Moderna butiker med ett utbud som i andra storstäder. Men eftersom allting ligger nära i Frankfurt är det inte många kvarter till de mindre och mer personliga butikerna som ligger närmare floden. Tyskland är ett av trädgårdstomtarnas ursprungsländer och i Dippemarkt, som är en av Frankfurts roligaste souvenirbutiker, trängs de i alla storlekar tillsammans med gökur och ölkrus. Ett annorlunda utbud både för stora och små barn finns också i butiken Last Century Modern nära floden Main. Även om den lilla tvåvåningsbutiken rymmer många fina designföremål är det främst seriefigurerna som lockar besökarna. Här finns allt från litografier och affischer till böcker, muggar och mjukisdjur i alla prisklasser. Tintinsortimentet är enligt ägaren Arman Khoschbongani det mest populära.

Oväntade vyer

Till ytan är Frankfurt en förhållandevis liten och behändig stad, och det är sällan långt vare sig till hightech eller lugn och ro. Kanske är just charmen att man aldrig behöver promenera särskilt många steg för att se något oväntat, en detalj som sticker ut eller något som får oss att le.

Trots att Bockenheimer Warte bara är en tunnelbanenedgång är den väl värd en omväg. Bild: Johanna Lundeberg

Tunnelbanenedgången vid Bockenheimer Warte är till exempel väl värd en omväg trots att det inte är något annat än just en tunnelbanenedgång. Men den läckra konstruktionen, formad som en kraschad tågvagn som kört rakt in i stenarna, får de flesta att haja till första gången de ser den. Den visar hur detaljer så väl kan smälta in i en stad och forma dess landmärken till något alldeles särskilt. Allra mest uppseendeväckande är den vid skymning när nedgångens ljus ger vagnen ett på samma gång konstnärligt som spöklikt sken.

Tropisk miljö

I Palmgarten, den vackra botaniska trädgården, omsluts jag av dofter från växter hämtade från all världens hörn alltmedan papegojorna tjattrar i bakgrunden.

Rosenträdgården i Palmgarten är ett myller av färg och doft. Bild: Johanna Lundeberg

Den tropiska värmen och luftfuktigheten för mig i tanken till regnskogen. Som på så många andra ställen i staden är alla informationsskyltar på tyska så vetgirigheten får sig en liten törn. Men egentligen gör det inte så mycket. Här kan man strosa i sin egen takt och tänka sina egna tankar. Eller kanske göra som mannen som i ett av de tropiska rummen ligger utsträckt på en bänk och inte vill bli störd, ta med sig en bok och tillbringa en stund av lugn och ro bland värme och dofter, bara för att få lite sommarkänsla under vintermånaderna. I fjärran syns flera skyskrapor, som en påminnelse om vad som väntar utanför parken och om en stad i rörelse. Men här inne finns en oas av lugn och ro. En damm där man kan hyra båt, lekplatser för barnen samt stora, naturnära ytor med lockande dofter. Rosenträdgården är som hämtad ur ett bröllopsmagasin, och flankeras av poserande brudpar. Vi är bara tio minuters promenad från affärskvarteren men här finns en helt annan sida av Frankfurt, den som lyfter fram stadens mjuka värden.

Fakta

Resa till Frankfurt

Finnair flyger direkt från Helsingfors till Frankfurt för ungefär 300 euro. SAS flyger från Helsingfors med mellanlandning. Priser från ungefär 180 euro.

Från Frankfurts internationella flygplats tar du tåget in till stadskärnan. Restid ca 20 minuter. Tåg avgår flera gånger i timmen och en enkelbiljett kostar ungefär 5 euro.

Med lite tur och framförhållning går det att få ett dubbelrum på något av affärshotellen för ungefär 80–100 euro. Enklare hotell är något billigare, men pass på så att du inte väljer boende i Frankfurts nöjeskvarter nära Hauptbahnhof om du vill ha lugn och ro.

Äta och dricka

Staden har gott om kontinentala restauranger men missa inte de mindre tyska pubarna med schweinhaxe (grillat, orimmat fläsk) och schnitzel (ofta med olika smaksättningar) på menyn. Vid sidan av öl är äppelvin en populär dryck som har lägre alkoholhalt än vanligt druvvin.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33