Francos skugga vilar över Katalonienkrisen

"El Caudillo". General Francisco Franco tog makten i Spanien efter inbördeskriget och regerade ända fram till sin död. Hans militärstyre var auktoritärt, nationalistiskt och centrerat kring konservativ katolicism. Bild: EPA-arkiv

Förtrycket som riktades mot Katalonien under general Francisco Francos fyra decennier vid makten används flitigt som slagträ av katalanska separatister. – Samtidigt gör regeringen självmål genom polisvåld. Situationen är mycket olycklig, säger Spanienexperten Niklas Bremberg.

Paralleller till Francisco Francos högerdiktatur har haglat tätt under den eskalerande Katalonienkrisen, i synnerhet då polisen tog till våld för att stoppa den omstridda katalanska folkomröstningen i början av oktober.

– Polisbrutaliteten var ett självmål från regeringens sida. Separatisterna var inte sena med att jämföra våldet med förtrycket under Francos militärstyre. Det är en tankefigur som av historiska skäl har stark resonans bland många katalaner, säger Niklas Bremberg, forskare vid Utrikespolitiska institutet i Sverige.

General Francisco Franco tog makten i Spanien 1939 efter ett blodigt inbördeskrig som kostade uppemot en halv miljon människor livet. Kriget, bland annat skildrat i Ernest Hemingways Klockan klämtar för dig, var ett slags generalrepetition inför andra världskriget. Franco fick avgörande militärt stöd av Adolf Hitler och Benito Mussolini.

Franco blev enväldig statschef med titeln El Caudillo (Ledaren). Han lyckades hålla Spanien utanför världskriget samtidigt som han konsoliderade sin makt.

Autonomin utplånas

Katalonien och dess huvudstad Barcelona hade under inbördeskriget varit ett av de republikanska regeringsstyrkornas sista fästen mot Francos trupper. Därför bestraffades katalanerna hårt under Francos diktatur.

Franco avskaffade Kataloniens autonomi, förbjöd det katalanska språket och katalanska symboler. Samtidigt bedrevs systematisk klappjakt på politiska motståndare. Över 100 000 personer förklarades saknade. Homosexuella fängslades som ett led i så kallade "säkerhets- och korrigeringsåtgärder".

Den explosiva rivaliteten mellan fotbollslagen FC Barcelona och Real Madrid bottnar i Francotidens motsättningar. Real Madrid var Francos och nationalismens lag, medan FC Barcelona kom att symbolisera det katalanska motståndet. På stadion kunde katalanska flaggor fortfarande vaja. De båda lagens marknadsföringsavdelningar har inte försummat att slå mynt på den historiskt rotade antagonismen.

Efter Francos död 1975 återinfördes demokrati i Spanien. Katalonien återfick sin autonoma ställning efter hårda förhandlingar med regeringen i Madrid. Men såren efter nästan 40 år av diktatur läker inte i en handvändning. Amnestilagar för brott begångna under Francos regim medförde till exempel att tusentals mord förblev ouppklarade.

Katalanska färger. Fotbollsklubben FC Barcelona blev en symbol för det katalanska motståndet mot Franco, en tradition vars spår också syns i dag. FC Barcelonas mittback Gerard Piqué meddelade nyligen att den spanska regeringens agerande kan tvinga honom att sluta i landslaget. Bild: EPA-arkiv

Eurokrisen innebar en ny vändning mot starkare katalansk separatism då Katalonien – traditionellt en region som bidragit starkt till statskassan – inte fick det lån man begärde av Madrid.

Under den pågående hösten har motsättningarna drivits till sin spets. Katalanska separatister beskyller regeringen i Madrid för auktoritär politik i Francos anda.

– En del katalanska grupperingar skapar ett narrativ om att den spanska demokratin aldrig riktigt blev genomförd, att Francotidens ideal lever kvar i statens strukturer och i regeringspartiet Partido Popular, säger Niklas Bremberg.

Ligger det någonting i det?

– När den spanska staten omvandlades och demokratiserades efter Francotiden så hade den nya konstitutionen nog ett brett stöd i Katalonien. Ingen förnekar eller försöker relativisera Francotidens brott. Men det är problematiskt att man använder Francos förtryck för att rättfärdiga nutida politiska projekt och avlegitimera varje försök att förhandla med Spanien. Är man av åsikten att det fortfarande finns frankistiska strukturer borde man väl snarare jobba för att förbättra demokratin och åtgärda problemen.

Hur slutar krisen?

– Det är svårt att bryta dödläget, för Madrid kan inte förhandla om katalansk självständighet på de premisser som regionpresidenten Carles Puigdemont ställer upp. Det kan sluta med att den katalanska regeringen faller och nyval utlyses. På längre sikt kan man kanske inte utesluta en legal folkomröstning om katalansk självständighet.

Generalen Francisco Franco (1892–1975) tog makten i Spanien efter spanska inbördeskriget 1936–39.

Han införde fascistisk diktatur och styrde landet ända fram till sin död.

Franco avskaffade Kataloniens autonomi och förbjöd det katalanska språket och katalanska symboler.

Över 100 000 personer förklarades saknade under inbördeskriget och den påföljande Francotiden.

Efter Francos död återinfördes demokrati i Spanien. Samtidigt stiftades en amnestilag för brott som begåtts av Francos regim.

Källor: FNB-arkiv, Nationlencyklopedin

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning