Francoanhängarnas demonstration urartade – kvinnor misshandlades och kallades horor

Bild: Lehtikuva-AFP/Oscar Del Pozo

Cirka 200 beundrare och anhängare av general Francisco Franco ordnade en av ordningsmakten sanktionerad demonstration i centrala Madrid. På Plaza de Oriente urartade situationen.

Motdemonstranter som var en grupp med kvinnor med bar överkropp ville störa demonstrationen. Något som fick Francofantasterna att tappa besinningen. Det är bland annat El Mundo och Iltalehti som har bildmaterial från Plaza de Oriente.

Kvinnorna hade låtit skriva "laglig fascism, en nationell skam" på sina bara bröst. Något som fick en del av demonstranterna att se rött. De gick till angrepp mot kvinnorna, slog och sparkade dem och skrek hora åt dem.

Kvinnorna greps av polisen och också den del av demonstranterna som gjorde sig skyldiga till våld fick en inbjudan till polisstationen.

Francoanhängarna gjorde fascisthälsingar och sjöng fascistoida sånger i Falangistpartiets anda. Falangisterna var Francisco Francos parti och det enda tillåtna partiet under diktatorns långa tid vid makten.

Bild: Lehtikuva-AFP/Oscar Del Pozo

Franco och hans trupper utgjorde ena sidan i ett blodigt inbördeskrig mellan åren 1936 och 1939. Med ekonomiskt och militärt stöd av bland annat Hitler och Mussolini segrade Franco och fungerade i 36 år som diktator för Spanien.

Francos tid vid makten kännetecknades av massiva inskränkningar på mänskliga rättigheter. Summariska rättegångar och avrättningar var vanliga, kidnappning och tortyr hörde också till vardagen. Likaså utegångsförbud på kvällarna. Kvinnornas ställning försämrades kraftigt.

Bild: Lehtikuva-AFP/Oscar Del Pozo

Statlig propaganda basunerade ut budskapet om att kvinnan ska stödja sina män och bröder och sköta hemmet. Kvinnor kunde inte bli domare eller vittna i rättegångar. De kunde inte bli professorer vid universitet. De tilläts inte sköta sin ekonomi, den biten tog pappor och äkta män hand om. Fram till 1970-talet var det inte tillåtet för kvinnor att ha ett bankkonto utan att hennes far eller man skrivit under ett kontrakt.

Hundratusentals människor tvingades sätta livet till under Francos styre som tog slut i och med hans död 20 november 1975.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning