Från vår till vinter – än får skidorna stå framme

Vintern är inte över än, spår meteorologerna. Bild: Timo Kari

Förra veckan bjöd på både solsken och värme. Inför nästa vecka utlovas det snö och minusgrader.

Efter en relativt varm vecka återvänder lite av vintervädret till huvudstadsregionen. Under måndagen förväntas det bli uppehåll med växlande molnighet medan tisdagen bjuder på ett snöfall på 3-7 centimeter.

På onsdag utlovas det sol trots att det blir lite kallare. Under torsdagen och fredagen blir det mulet med risk för snöfall. Till veckoslutet blir det återigen varmare trots att lite snö eller tö kan förekomma.

Temperaturerna kommer att ligga kring -3 till -10 mitt i veckan medan veckoslutets temperaturer ligger kring -1 till 0 grader. Till nätterna sjunker temperaturen kring -10 till -15 grader.

Stormig söndag

Söndagens väder har präglats av tuffa vindbyar och hård sjögång i synnerhet i västra Finland.

– Vi har uppmätt vindbyar som uppgår till 20 meter per sekund, säger jourhavande meteorolog Heikki Sinisalo på Meteorologiska institutet.

I Satakunta och Egentliga Finland var vindstyrkan i genomsnitt 12 meter i sekunden längs med kusten på söndagseftermiddagen. Meteorologiska institutet har utfärdat stormvarningar i regionen.

– Hårda vindar i kombination med kyla och till vissa delar öppet hav innebär svåra förhållanden till sjöss. Fartygen kan i värsta fall bli beklädda med ett tunt lager is, säger Sinisalo.

Enligt räddningsverket i Egentliga Finland har ovädret än så länge inte orsakat några större skador.

– Vi har haft ungefär lika många utryckningar som normalt. Än så länge har vi inte registrerat några större olyckor. Vi talar tills vidare endast om några omkullfallna träd och ett plåttak som blåste i väg, säger Niko Kaunisto, chef vid räddningsverkets jour i Egentliga Finland.

Enligt Västra Finlands sjöbevakningssektion är det svåra väderleksförhållanden i de västra sjöområdena såväl i Karleby i Österbotten som i Gustavs i Egentliga Finland, skriver sektionen på Twitter.

Stormen har också drabbat stora delar av Insjöfinland med vindbyar kring 15 meter i sekunden i Saimen, uppger Meteorologiska institutet.

– Som det nu ser ut kommer vinden att mojna under kvällen och på måndag torde situationen vara återställd, säger Heikki Sinisalo.

Efter att stormen har bedarrat blir det kallare i hela landet.

– Kylan kommer att hålla i sig till fredag. Efter det får vi ett lågtryck till helgen, säger Sinisalo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning