Från Tove Jansson till Tom of Finland

Kontroversiellt. Översergeant Juho Pylvänäinen väckte debatt i somras när han gick i tjänsteuniform i Prideparaden i Helsingfors. Bild: Yle

Kvällens kulturmagasin Lasso handlar om homosexualitet i kulturen i det hundraårsjubilerande Finland.

Lasso sänds i Yle Fem onsdagar kl. 20.00, repris torsdagar kl. 17.25.

Det är inte lätt att göra kulturprogram på tv. Det påminns man om av alla försök i genren som Yle gjort. Av alla kulturprogramskoncept Yle Fem testat sig fram med genom åren hör Lasso i sin nuvarande form till de mer lyckade. Just nu är Lasso för övrigt det enda allmänna kulturprogrammet i Yles tv-kanaler, vilket är en ögonbrynshöjare med tanke på vad man skulle tycka ingår i public service-uppdraget. (På Yle Teema sänds visserligen litteraturdiskussionsserien Kirjojen Suomi som vi nyligen recenserade.)

SVT:s Kobra är en tydlig förebild för Yle Fems kulturprogramsatsningar, och nuvarande Lasso har liksom Kobra en bred kultursyn och intresseväckande ämnesval. Exempelvis veckans program med temat "Finland är gay" har både en aktualitetskoppling via fredagens premiär på filmen Tom of Finland, och tar mer allmänt pulsen på sitt tema. Något som säger en del om hur medierna i Finland behandlar ämnet är intervjun med huvudrollsinnehavaren Pekka Strang som berättar att en av de vanligaste frågorna han fått av finländska journalister är hur det är att spela homosexuell – i Sverige har däremot ingen ställt den frågan.

Visuellt tar programmet avstamp i QX Gaygalan som hölls på Savoy i Helsingfors den 2 februari. En huvudperson är översergeanten Juho Pylvänäinen som väckte debatt i somras då han gick i tjänsteuniform i Prideparaden, ett ställningstagande som renderade honom priset Årets hetero på galan. Programledaren Anne Hietanen rör sig i galavimlet och talar med folk, bland dem tv-mannen Mikko Silvennoinen som tycker att det är häftigt att Finlands två största konstnärer, Tom of Finland och Tove Jansson spelade "i samma lag" som han själv.

Föreställningen Tove som nu går på Svenska Teatern är ett självskrivet inslag i programmet. Fokus ligger på Tove Janssons relation med Vivica Bandler, och Alma Pöysti som spelar den unga Tove intervjuas. Man spinner vidare på temat genom en intervju med den unga dramatikern Milja Sarkola som kände Bandler personligen.

Även SVT:s Kobra hade Tom of Finland som tema i ett program i höstas. Lasso inledde vårsäsongen förra veckan med temat Alternativa fakta, och noteras kan att falska nyheter är ett ämne som Kobra tar upp i sin säsongspremiär den 14 mars. Idealism och karriär är ämnen för de följande avsnitten av Lasso.

Malin Slotte TV-redaktör

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning