Från Swedish House Mafia till Madonna – musikvärlden i sorg

Tim Bergling, Avicii, spelade på Weekend-festivalen i Helsingfors 2015. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Både Sverige och omvärlden sörjer Tim Bergling, Avicii, efter beskedet om hans tidiga bortgång. Och musikvärlden sörjer en ikon för den elektroniska dansmusiken.

– Jag finner inte ord, men vad jag kan säga är att vi var ett gäng unga killar från Sverige med drömmar och Tim inspirerade oss alla och miljoner andra, skriver Sebastian Ingrosso från Swedish House Mafia på Twitter efter att Tim Bergling, Avicii, gått bort vid 28 års ålder.

Vid 21 års ålder smög sig Avicii in på europeiska listor med singeln Bromance och året därpå tog han täten i det svenska housefenomenet, när Levels toppade listor världen över.

– Håll de där änglarna glada och vi kommer alla att dansa tillsammans igen", skriver Steve Angello, också han från Swedish House Mafia.

Finska dj:n Darude, eller Ville Virtanen som han heter, tweetade också under fredagskvällen.

Bytte riktning

Efter att ha slagit igenom stort 2011 med singeln Levels som blev en världshit följde turnéer jorden runt under flera år. 2016 meddelade plötsligt den svenska världsstjärnan i ett öppet brev på sin hemsida, att han skulle sluta turnera och spela live efter årets slut. Han förklarade att han lärt känna sig själv bättre och insett att det finns så mycket mer han vill göra med sitt liv.

– Jag vet att det är en välsignelse att få resa runt hela världen och uppträda, men jag har för lite över för det liv som den verkliga personen bakom artisten lever, skrev Avcii.

Han var dock noga med att påpeka att han "aldrig kommer att lämna musiken".

I augusti förra året släppte han ep:n Avici och sade i en intervju med Pete Tongs i brittiska BBC 1 att han var sugen på att turnera igen. Han berättade även att han, som efter flera års jätteturnéer hade drabbats av hälsoproblem, mådde bättre än på länge.

– Jag mår jättebra. Det här är första året på åtta år eller så som jag har känt att jag har kunnat leva normalt. Det har verkligen varit coolt att ha haft ett år ledigt, sade han då.

– Det första jag gjorde var att åka till Afrika i tre månader. Jag hade ingen mobiltelefon eller något.

Housevärlden i sorg

Världsstjärnor inom den elektroniska dansmusiken samlas i sorg och minns svensken: Tiësto, David Guetta, Calvin Harris, Hardwell, Deadmaus, Laidback Luke, Nicky Romero, Steve Aoki, Zedd, Eric Prydz, Dada Life, Kygo, med många fler.

– Någonting riktigt hemskt hände", skriver David Guetta i ett inlägg på Facebook, och fortsätter:

– Vi förlorade en vän med ett så vackert hjärta och världen förlorade en otroligt talangfull musiker. Tack för dina vackra melodier, tiden vi hade tillsammans i studion, när vi spelade tillsammans som dj:s eller när vi njöt av livet som vänner.

– Jag kommer att sakna dig så mycket", skriver den nederländske dj:n Hardwell på Twitter.

– Från din första konsert där vi spelade tillsammans, till alla de fantastiska minnen vi delade. Tack för att du förändrade världen med din fantastiska musik och för att du var en sådan inspiration.

"Bäste i sin generation"

Den amerikanska housestjärnan Diplo skriver i ett långt Instagraminlägg – vid en bild där han står arm i arm med Avicii – att svensken var den bäste i sin generation och öppnade dörrarna för alla andra i sin genre.

– Du borde ha levt till 150, men din musik kommer att leva för alltid. Det är inte något jag bara säger, utan du är den enda som alltid gör tidlösa låtar, skriver han.

Svenska dj:n Alesso inledde sin karriär med att mixa bland annat Avicii-låtar.

– Tim, sedan första dagen har du varit en av mina största inspirationer till att göra dansmusik. Du satte Sverige på kartan med de mest minnesvärda melodierna i världen, skriver han på Instagram.

Stjärnornas saknad

Aviciis musikaliska bredd hörs i hans musik, och hans musik hörs i andras. Under åren efter genombrottet arbetade han med flera av världens största artister.

– Så sorgligt. Så tragiskt. Farväl kära rara Tim, skriver Madonna på Instagram.

Aloe Blacc sjöng på Wake me up (2013).

"Jag kan inte uttrycka hur djupt ledsen jag är. Att träffa honom förändrade mitt liv. Han var en otroligt begåvad person och det gör så ont att han är borta", skriver han.

Rita Ora, som var med på låten Lonely together, skriver att hon är förkrossad:

"Jag har inga ord. Jag minns hur fantastiskt det var att göra 'Lonely together' och det känns som det bara var i går som vi talades vid."

På väg mot sammanbrott

Filmaren Levan Tsikurishvili följde Avicii jorden runt under tre år och i höstas hade filmen Avicii: True stories premiär. Den beskrevs på sina håll som ett närgånget porträtt av en världsstjärna på väg mot ett sammanbrott och visade upp mer panikångest, scenskräck och hälsoproblem än fest och flärd.

Levan Tsikurishvili var med när Avicii skrev brevet som sedan kablades ut av nyhetsmedier världen över med nyheten om att han skulle sluta turnera.

– När han satt och skrev brevet... Jag förstod vad det var och det var väldigt emotionellt. Men jag förstod ändå inte riktigt vad jag spelade in, jag förstod inte vikten av det, berättade Levan Tsikurishvili i en intervju för TT.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning