Från spelfördelare till slåttermaskin

Rasmus Schüller trivs i Nordamerika men om det blir en fortsättning i USA vet han inte. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Första säsongen i MLS blev en missräkning. Han åkte dåligt förberedd till Minnesota, hade problem med skador och fick inte spela särskilt mycket.

Det blev en lånevända hem till trygga HJK där han i vanlig ordning glänste i en spelfördelande roll. Då han återvände till S:t Paul var han betydligt bättre förberedd och även om laget gått relativt tungt har Rasmus Schüller gjort en utmärkt säsong på Minnesota Uniteds centrala mittfält.

– Det har känts bra hela tiden. Jag åkte dit väldigt motiverad inför andra säsongen efter att ha haft problem under den första säsongen. Under den första säsongen var min kropp helt enkelt inte i tillräckligt bra skick.

Minnesota United missar med största sannolikhet slutspel. Med sex-sju omgångar kvar av grundserien ligger laget nia i den västra konferensen, tolv poäng bakom Portland på den sjätte och sista slutspelsplatsen.

– Vi får försöka göra så bra ifrån oss som möjligt i de avslutande matcherna. Och så får vi se hur långt det räcker.

Lagets form är inte bra. Ett poäng av femton möjliga i de fem senaste matcherna säger det mesta. Den poängen kom anmärkningsvärt nog borta mot LA Galaxy med Zlatan Ibrahimovic på planen i den matchen. Anmärkningsvärt med tanke på att det är just bortamatcherna som varit Minnesotas stora problem under säsongen.

– Hemma har vi varit rätt bra. Borta allt annat än. Det syns i tabellen.

Kontraktet går ut

Trots att laget inte gått så bra stortrivs mittfältaren i USA.

Detta trots att han spelar i en lite ovanlig roll jämfört med tidigare. Schüller har alltid varit en klassisk spelfördelare men under den gångna säsongen ligger han etta i tacklingar i hela ligan och väldigt högt uppe också det gäller att bryta motståndarnas passningar.

De som följt Schüller under karriären vet dock att 27-åringen alltid varit bra på att bryta uppspel och passningar, en bra spelförståelse har hjälpt till där. Och han har alltid varit tillräckligt hård i kroppen för att kunna stå upp också i Europamatcherna, i matcher där en del andra HJK-spelare ofta sviktat.

– Jag har hittat en roll i laget, fått ansvar och spelat bra. Det gäller att göra det laget behöver av mig ute på planen.

Mycket speltid och bra statistik har han att visa upp. Men om det blir en fortsättning på karriären i Minnesota, USA eller MLS över huvud taget återstår att se. Schüllers kontrakt går ut efter denna säsong och klubben har en option på ett år till.

– Jag vet ingenting om framtiden. Jag känner att jag utvecklats i Minnesota och MLS. Det är en annorlunda fotboll som spelas där jämfört med den i Europa. Inte så taktiskt utan mera pang på. Det blir mera mål och så är stämningen väldigt bra. Vi snittar 20 000 per hemmamatch och trycket är stundtals grymt.

27 år ung har Schüller många spelår framför sig om han vill och kroppen håller.

– MLS har varit en ny och intressant upplevelse. Känns som att fotbollen är på kraftig frammarsch i Nordamerika. Men vi får se var jag hamnar.

Från start mot Ungern?

Finland lider av stora skadeproblem på mittfältet. Kaptenen Tim Sparv är med i truppen men en belastningsskada innebär att hans medverkan är osäker. Från tidigare saknas Alexander Ring, Fredrik Jensen och Glen Kamara.

Av de tillgängliga pjäserna känns Robin Lod given, Sparv om han kan spela men visst är Schüller i den här formen nära en plats i startelvan.

– Klart jag gärna spelar. Tolv timmar i flyget är rätt mycket så visst ser jag gärna att jag får ansvar. Men coachen bestämmer.

Hur går det för Finland mot Ungern

Laddar ... Laddar ...

Fakta

Nations League

Lagen är indelade i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.

A och B har tolv lag som är indelade i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som är indelade i en trelagsgrupp och tre fyrlagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 främsta lagen som inte är kvalificerat till EM 2020 får chansen att ta en av fyra EM-platser genom ett slutspel; semifinal och final.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

Fem punkter om Finland-Ungern

1. Formen. Ungern har bara vunnit en av sina sex senaste matcher. Förluster har det blivit mot bland andra Australien, Kazakstan och Luxemburg. Finland har bara förlorat en av sina tio senaste matcher.

2. Stjärnfall. Ungern spelade EM 2016 och gjorde det väldigt bra. Sedan dess har en del slutat och hyperviktiga mittfältsduon Akos Elek samt "Finlandsdräparen" Balazs Dzsudzsak med sin fruktade vänsterdoja har tagit timeout från landslaget. Dessutom har ju mysbyxornas okrönta kung, Gabor Kiraly, avslutat landslagskarriären.

3. Skadeproblem i Finland.

Finlands spets är som bekant rätt smal. Nu saknas Glen Kamara, Alexander Ring, Fredrik Jensen och Joel Pohjanpalo av potentiella spelare för startelvan.

4. Se upp med. Adam Nagy är naveln i Ungerns spel. Bolognaproffset har en bred passningsarsenal. Han försöker hitta Adam Szalai och Roland Sallai på topp.

5. Tryggare Finland.

Efter katastroferan med Hasse Backe har lärare Kanerva sakta men säkert byggt upp en grund att stå på igen. Finlirets dagar är definitivt över, de överambitiösa spelmässiga visionernas likaså. Finland försöker med Kanerva spela på sina styrkor.

Finland-Ungern 19.00 i Tammerfors.

Tips: 1-0.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03