Från öde stad till stad på sparlåga – så har Helsingfors förändrats på en månad
Helsingfors vaknar sakta men osäkert upp från sin dvala. Människor börjar hitta tillbaka till stadens gator, men restauranger och barer fortsätter hålla stängt. Jag tycker de kan vara stängda hela sommaren, säger Matti Vanhanen.
Sedan mitten av mars har finländarna uppmanats isolera sig och stanna hemma. I över åtta veckor har befolkningen levt med starka restriktioner och Finlands första undantagstillstånd i fredstid råder fortfarande.
Den 12 april publicerade HBL en artikel med bilder från Helsingfors centrum. Platser som vanligen kryllar av människor var folktomma likt en simhall i juli. Helsingfors centrum var öde.
En dryg månad senare börjar stadskärnan vakna till liv igen. Våren visar sig från sin bästa sida och gatorna fylls åter med folk. Bilarna brummar i trafiken och barn leker i parkerna. Sakta återgår finländarna till vardagen.
Utanför glaspalatset går riksdagens talman Matti Vanhanen. Han tycker det är bra att samhället så småningom kan öppnas upp men säger att det bör göras försiktigt och att alla också i fortsättningen måste följa begränsningarna.
– Samtidigt tror jag nog att vi alla har insett situationens allvar.
Trots att Vanhanen anser det är bra att samhället öppnar igen, vill han att restaurangerna och nattklubbarna ska fortsätta hålla stängt. Om han fick bestämma skulle de vara stängda hela sommaren.
– Sjukdomen försvinner tyvärr ingenstans och vi måste fortsätta undvika att sprida smittan.
Matti Vanhanen hoppas att alla fortsätter följa restriktionerna.
Vanhanen har hela våren varit mån om att inte bli smittad av coronaviruset. Han har vistats en del i riksdagshuset, men varit noggrann med handhygienen och säkerhetsavstånden. Dessutom har Vanhanen inte rört sig på Helsingfors gator i onödan.
– Det här är första gången på två månader som jag är ute och går på det här viset. Jag har till och med skaffat coronafrisyr säger Vanhanen och syftar på håret som vuxit.
Tomt på restauranger och kaféerOm allting vore som vanligt skulle det i dag krylla av människor på restaurangerna och kaféerna. I stället är stolarna uppochnervända på borden och inte en själ syns till inne i lokalerna. Så kommer det fortsätta se ut de kommande veckorna. Först i juni kan restaurangerna öppna igen. Till dess får de endast sälja hämtmat.
Längs trottoarerna vandrar människor med munskydd, och butiker skyltar med uppmuntrande texter om hur vi tillsammans ska ta oss igenom krisen. Allt det här tyder på att faran fortfarande finns kvar.
Än går ingen säker.
"Vår första normala dag"Vännerna Eeva Anttila och Noora Karhapää spenderar sin första "normala dag" tillsammans den här våren. Båda är permitterade och trötta på att sitta hemma för sig själva.
– Det är härligt att samhället börjar öppna upp igen. Äntligen går vi tillbaka mot det normala, säger Karhapää.
Anttila har i regel hållits hemma och låtit bli att kramas under undantagstillståndet, men förra veckan fick det vara nog. Då började hon gå på gym igen.
– Jag är väldigt orolig fortfarande, men inte kan man ju bestående leva så som vi nu har gjort, säger Anttila.
Karhapää är inte lika orolig längre. Allt efter som veckorna gått har den största skräcken för att bli smittad av coronaviruset försvunnit och nu vill hon återgå till att göra "normala saker". Som till exempel att dricka kaffe med Anttila.
Säkra avståndPå Järnvägstorgets busshållplatser står personer och väntar på sina respektive bussar. De står med säkert avstånd från varandra. Säkra avstånd på busshållplatserna har vi finländare i och för sig alltid hållit, så på den fronten har ingenting förändrats.
I HBL:s artikel den tolfte april berättade HRT:s chef för trafikforskning, Marko Vihervuori, att kollektivtrafiken minskat med ungefär 74 procent. En månad senare är det fortsatt tomt i bussarna och spårvagnarna, vilket lär synas i samkommunen HRT:s årsresultat. Å andra sidan är smittorisken mindre då färre vistas i samma buss eller spårvagn.
Helsingforsborna Timo och Leila Laatikainen är på väg hem från torget. De har ännu inte reagerat på något tecken av att Finland börjar lätta på sina restriktioner. Under våren har de huvudsakligen hållit sig hemma.
– Vi har spenderat merparten av våren inom våra fyra väggar, säger Leila Laatikainen.
Paret Laatikainen tycker att restriktionerna har delat in befolkningen i personer över 70 år och resten, vilket enligt dem är oerhört tråkigt.
– I dag när vi gick på gatan hörde vi hur två flickor viskade och undrade vad de där två gör utomhus. Men vi måste ju också få komma ut, säger Timo Laatikainen.
Paret Laatikainen har tills vidare följt regeringens restriktioner. Eftersom regeringen har avrått finländarna från att åka ut till sina sommarstugor, har de stannat i Helsingfors. När dottern haft möjlighet har hon handlat mat åt dem, och kontakten med anhöriga har i regel skett via videosamtal.
– Tekniken har vållat vissa problem, men i huvudsak har det gått bra, säger Timo Laatikainen.
Nästa vecka har de bestämt sig för att trots allt åka till sommarstugan.
– Men vi kommer fortsätta vara försiktiga, säger Leila Laatikainen.
Annorlunda atmosfärFörsiktighet är något som kan avläsas på människornas beteenden längs med trottoarerna. De flesta är noga med att hålla avstånd och tar ett extra steg åt sidan för att inte behöva gå så nära någon annan. Det finns en sorts tyst överenskommelse i luften.
Trots att det rör sig märkbart fler människor i centrum än för en månad sedan så är atmosfären annorlunda. Alla verkar vara på väg någonstans. Andelen stadsbor som endast är ute på dagspromenad är ytterst liten. Låt vara att det är tidig eftermiddag och många antagligen sitter hemma och jobbar.
Distansjobbet har satt sin prägel på finländarnas levnadsvanor. Vi sitter hemma under kontorstid och mot kvällen går vi ut och motionerar. En joggingtur runt Tölöviken kring klockan 19 är nu för tiden jämförbar med Stafettkarnevalens gatustafett.
Men under dagtid går Finlands huvudstad på halv maskin.