Människor i ideologiernas grepp

Natalia Wörner som baronessan som ställer sig i vägen för nazisternas arkebusering. Bild: BetaFilm

Vad hände med tyskarna efter kriget? Den frågan kretsar den tyska serien Tannbach kring och skildrar människorna i en liten by från krigsslutet fram till kalla krigets dagar.

Tannbach – ett krigsöde Yle Teema onsdagar kl. 21.35, repris söndagar i Yle TV1 kl. 23.05.

Den tyska serien Tannbach – Schicksal eines Dorfes startar i brytningspunkten mellan krig och fred. Den inleds exakt vid krigsslutet, just under de kaotiska dygn då Nazityskland kapitulerar, Hitler begår självmord och stor osäkerhet råder kring vad som ska hända och vem som har makten.

I handlingens centrum står den fiktiva byn Tannbach och dess herrgård dit människor flyr undan krigets härjningar och tas emot av den godhjärtade grevinnan. Ute i skogen gömmer sig greven undan kriget.

De flesta tyskar hälsar de allierade som befriare och gläds över att kriget äntligen är över. Bara några sista nazister vägrar ge upp. I Tannbach hinner dessa nazister utföra ett tragiskt våldsdåd innan amerikanerna anländer till byn för att avväpna folk och börja rensa ut förövare – varefter byn snart överlämnas till ryssarna och mera våld är att vänta. Ryssarna kommer dessutom med en ny saliggörande ideologi: kommunismen.

Om krigets vinnare och förlorare, där det inte är så enkelt att människor kan delas in i skyldiga och oskyldiga, handlar serien – och om de ideologier som avlöste nazismen vilket skulle leda till att Tyskland delades itu i Väst- och Östtyskland under det kalla krig som skulle prägla en hel värld. Yle sänder de två säsongerna på totalt sex nittiominutersavsnitt från 2015 och 2018 – handlingen går från år 1945 till 1961.

Tannbach är en serie som belönar den tålmodiga genom att växa till en allt mer fascinerande och komplex skildring av det efterkrigstida Tyskland. Dess styrka är dess breda upplägg; den följer många människoöden vilket ger ett brett perspektiv. En del bär större skuld till det skedda än andra, andra vill göra upp och tro på någonting nytt och helt annat. Yngre undrar över vad de äldre gjorde under kriget. Det är en på många sätt mörk och tung serie, men högst angelägen i sitt allvarsamma och nyanserade förhållningssätt till historien, och människan.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03