Från nationalhjälte till terrorist på ett ögonblick

Vira och Maria Savtjenko tänker aldrig ge upp kampen för Nadija Savtjenkos frihet. Tavlan av Nadija som helgon i den ukrainska tröjan vysjyvanka fick de som gåva av en konstnär medan Nadija satt i ryskt fängelse. Bild: Anders Hansson

För två år sedan återvände hon från rysk fångenskap som en folkets hjälte. Nu sitter Nadija Savtjenko häktad, anklagad för att ha velat spränga ukrainska parlamentet i luften. I dagens genompolitiserade Ukraina kan man gå från nationalhjälte till terrorist på ett ögonblick. HBL har träffar Nadija Savtjenkos syster Vira och mamma Maria i en förort i Kiev.

KIEV Uppfarten till tolvvåningshuset är full med djupa hål. På parkbänken utanför huset sitter ett gäng ungdomar och dricker öl klockan halv nio på morgonen. I trappuppgången luktar det kattpiss.

Ukrainska folkvalda brukar i allmänhet snabbt flytta in i stora tjusiga bostäder bakom höga murar så fort de blir valda. Men Nadija Savtjenko stannade kvar i samma trea i en förort utanför Kiev. Här har hon bott i hela sitt liv, tillsammans med sin mamma och syster.

Den 22 mars greps den före detta stridspiloten, som år 2015 fick den statliga utmärkelsen Ukrainas hjälte. Hon sitter nu häktad, anklagad för att ha planerat en statskupp mot ukrainska regeringen.

Född: 11 maj 1981 i Kiev (37 år).

Bakgrund: Ryckte 25 år gammal in i armén och utbildade sig till signalist. Enda kvinnliga soldaten, fallskärmsjägare, i Ukrainas fredsbevarande trupper i Irak 2004–2005.

Utbildade sig till stridspilot för helikoptrar.

Lämnade regementet 2014 och gick in som frivillig i striderna i östra Ukraina. Greps den 17 juni 2014 av separatiststyrkor utanför Luhansk. Dömdes i Ryssland till 22 år i fängelse.

Valdes i sin frånvaro in i ukrainska parlamentet för partiet Batkivsjtjyna.

Benådades i maj 2016 av Putin i en fångutväxling. Återvände till Ukraina och höll ett brandtal i parlamentet mot korruption. Lämnade Batkivsjtjyna 2016 och blev partilös parlamentariker.

Den 15 mars 2018 meddelade riksåklagaren Jurij Lutsenko att Savtjenko misstänktes för att ha planerat en terroristattack mot ukrainska parlamentet. Den 22 mars röstade parlamentet för att ta ifrån Savtjenko hennes parlamentariska immunitet och hon greps samma dag.

Sist Nadija Savtjenko satt i fängelse var det i Ryssland. År 2014 gick hon som Ukrainas enda kvinnliga stridspilot ut i kriget mot separatisterna i de östra delarna av landet. Hon blev krigsfånge utanför Luhansk och fördes olagligt till Ryssland där hon drogs inför rätta och anklagades för att ha orsakat två ryska journalisters död vid fronten.

Hennes fullständiga oräddhet och vägran att böja sig gjorde henne till hela ukrainska folkets Jeanne d'Arc. Hela världen följde rättegången och en internationell kampanj för att hon skulle friges sattes igång under taggen #freesavchenko. Savtjenko dömdes till 22 år i ryskt fängelse. Hon sade sig inte vara orolig – hon var beredd att återvända till Ukraina i en kista.

Hon återvände i ukrainska presidentens eget plan, efter en fångutväxling i maj 2016. Savtjenko intog genast sin plats i parlamentet, där hon hade blivit invald i sin frånvaro.

Väl där gjorde hon inte de ukrainska makthavarna någon gentjänst. Tvärtom. Hon kallade dem korrupta och manade till motstånd. Hon reste till de separatistkontrollerade områdena i öst och förhandlade med separatistledarna om att frige krigsfångarna. Hon sade att ska det bli fred är Ukraina tvunget att både kompromissa och förlåta. Ingenting av detta passade de ukrainska makthavarna, vars strategi när det gäller kriget i östra Ukraina är att utåt ge en bild av total kompromisslöshet och i praktiken låta saker och ting förbli som de är.

"Struntprat"

I mitten av mars i år anklagade riksåklagare Jurij Lutsenko Savtjenko för terrorism. Hon skall ha planerat att anfalla det ukrainska parlamentet med granatkastare och handgranater samt skjuta ner alla överlevare med automatkarbin. Åt det skrattar Nadijas syster, Vira Savtjenko.

– Det är naturligtvis struntprat. Men om det verkligen hände tror jag inte att majoriteten av det ukrainska folket skulle sörja särskilt mycket, säger hon.

Det som verkligen finns är en video där Nadija Savtjenko och hennes officerskollega Volodymyr Ruban diskuterar hur de skulle gå tillväga om de utförde en statskupp. Enligt Vira Savtjenko stämmer det att hennes syster är med i videon, och samtalet har ägt rum.

– Men det var en helt teoretisk diskussion. Hon planerade ingen statskupp. Säkerhetstjänsten provocerade själv fram situationen och filmade den för att få bevis mot henne, eftersom hon inte går att köpa. Sedan visade de en editerad version av filmen. I rättegången kommer Nadija att kräva att de visar de filmade materialet i sin helhet.

De videosnuttar av samtalet som finns på nätet är alla så fragmenterade att jag själv inte kan sluta mig till varken det ena eller det andra efter att ha sett dem.

Nadija Savtjenkos mamma Maria Savtjenko har sparat bilder av döttrarna från när de gick i dagis till att Nadija tog värvning i armén. Bild: Anders Hansson

I hemmet

För drygt ett år sedan intervjuade fotografen Anders Hansson och jag Nadija Savtjenko i Kiev. Vira var med – då som nu stod hon ständigt vid sin systers sida.

Nu träffas vi igen hemma hos familjen Savtjenko, i en ljus och skinande välstädad trea. Nadija Savtjenkos mamma, den pensionerade sömmerskan Maria Savtjenko, tar emot oss klädd i blommig bomullsklänning och raggsockor. Åttio år gammal har hon bara några gråa strån i sitt svarta hår. Blicken är skarp och upprörd.

– Nadija har varit överallt i världen – i Irak, USA och Kanada. Hon säger att var hon än kommer har folk det bättre än i Ukraina. Hon kämpar för sitt folk och nu har de fängslat henne. Våra soldater är fattiga, de dör vid fronten varje dag, medan våra politiker enbart tänker på sig själva. Bozje bozje, min gud, säger Marija, medan Vira dukar fram kaffe och te i vardagsrummet.

Väggarna i familjen Savtjenkos bostad är täckta av bilder med Nadija. Nadija som nyutexaminerad pilot i militärmössa och axelklaffar. Nadija i kamouflagefärgad uniform i Irak, Nadija på stranden i Krim i sällskap med andra soldater.

– De åkte till Krim på semester efter att de hade varit i Irak. Några av hennes kompisar blev kvar och övergick till ryska sidan när Ryssland annekterade Krim, säger Vira.

Nu är både Savtjenko och Ruban häktade, misstänkta för att ha förberett en terroristattack. I likhet med Savtjenko är Ruban en ukrainsk officer som har jobbat på gräsrotsnivå med fångutväxling.

Nadija Savtjenko kommer att sitta häktad minst fram till årsskiftet medan förundersökningen pågår mot henne och Volodymyr Ruban. Att den ska pågå så länge är enligt Vira Savtjenko ett tydligt tecken på att de ukrainska makthavarna vill hålla Savtjenko ur vägen inför det ukrainska presidentvalet i mars 2019.

– De har låtit henne genomgå lögndetektor, men gav inte ut resultatet på över två månader. Sedan påstod riksåklagaren Jurij Lutsenko att Nadija hade blivit utbildad i hur man lurar en lögndetektor. Tydligen gav den fel resultat, säger Vira.

Hungerstrejker

Savtjenko sitter i ensamcell, precis som hon gjorde i Ryssland.

– Såklart de satte henne i en isolerad cell. Det är ju Nadija! konstaterar Vira.

Hon har hungerstrejkat upprepade gånger och gått ca tjugo kilo ned i vikt, enligt systern.

– Hon klagar inte. Det gör hon aldrig, hon vill inte bli ömkad och inte vara ett offer. Jag var överraskad när de grep henne, men det var hon inte själv. Kvällen innan parlamentet skulle rösta om att ta ifrån henne hennes parlamentariska immunitet hade hon förberett sig och packat en väska med saker som behövs i fängelset. Tofflor, tandkräm, kläder och skor utan snören och metalldelar.

Hela lägenheten är full av bilder på Nadija Savtjenko, som mamman och systern är mycket stolta över. Bild: Anders Hansson

Savtjenko befann sig i Bryssel när beskedet kom någon vecka tidigare om att riksåklagaren inledde en process mot henne.

– Om hon har något att dölja hade hon kunnat stanna där och sökt asyl. Men det gjorde hon inte. Hon avbröt resan direkt och åkte hem, säger Vira.

Uttalande om judar

Själv jobbar nu Vira målmedvetet på att väcka internationell uppmärksamhet kring fallet Savtjenko. Hon skriver brev till EU-ländernas ambassader och till EU-parlamentet och jobbar samtidigt med Nadija Savtjenkos parti, "Nadija Savtjenkos medborgerliga-politiska plattform". Planen är att ställa upp i nästa parlamentsval som ska ordnas före utgången av 2019.

Det är nu betydligt svårare att väcka uppmärksamhet i väst kring den fängslade Nadija Savtjenko än förra gången. Då hade Ryssland kidnappat henne olagligt och den ukrainska statsledningen stödde henne helhjärtat.

Nu är hon anklagad för terrorism och opinionsmätningar visar att hennes stöd har rasat bland ukrainarna. Hon har inte gjort saken lättare för sig i väst genom bland annat ett uttalande om att det sitter för många judar i den ukrainska statsledningen.

– Det är svårt att kalla Ukraina antisemitiskt med tanke på att vi har två procent judar bland befolkningen och åttio procent i statsledningen, sade hon i en intervju i den ukrainska kanalen 112 Ukraina i mars 2017.

Hennes syster Vira säger direkt att uttalandet var ett misstag.

– Hon borde inte ha sagt så, det var fel. Problemet handlar om att vi har många ministrar med dubbla pass, förutom det ukrainska antingen ryskt eller israeliskt. De behöver det för att kunna fly när som helst eftersom de är korrumperade skurkar. Men det var fel av henne att säga så eftersom de här sakerna inte har något med etnisk tillhörighet att göra.

Inte lika övertygad

Den ukrainska regeringens trovärdighet i väst har lidit svårt under de senaste åren. Skandalerna följer på varandra.

Före detta guvernören i Odessa, Micheil Saakasjvili, fråntogs ifjol sitt ukrainska medborgarskap efter att han började föra politisk kampanj mot makthavarna. I början av året deporterades han.

Den så kallade antikorruptionsmyndigheten i Ukraina har haft svårt att komma igång med sitt arbete. Samtidigt har processen att grunda en antikorruptionsdomstol dragit ut på tiden, vilket Internationella valutafonden har kritiserat.

Förra veckan meddelade ukrainska myndigheter att den ryska journalisten Arkadij Babtjenko, som bor i Kiev, hade mördats. Följande dag dök han upp på en presskonferens. Ukraina hade gått ut med en ren lögn och fick skarp kritik av både EU-länder och flera internationella organisationer.

Och nu sitter alltså en dekorerad stridspilot och före detta nationalhjälte Nadija Savtjenko i fängelse. Samma åklagare, Jurij Lutsenko, som har presenterat fallet Babtjenko som en stor seger för den ukrainska underrättelsetjänsten, anklagar Savtjenko för att hon vill anfalla landets parlament med granatkastare och automatkarbiner.

Vilka är era chanser för att befria Nadija Savtjenko? frågar jag Vira.

– Medan Nadija satt i ryskt fängelse steg jag varje morgon upp övertygad om att i dag skall de frige henne. Jag är lika övertygad nu. Men allt beror på hur hårt vi jobbar.

Lägenheten som familjen Savtjenko har bott i sedan början av 1980-talet ligger i ett höghusområde i nordöstra Kiev. Bild: Anders Hansson

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning