Från missbrukare till maratonlöpare

Juhani Pitkänen leder löpargruppen Strength for a reason, vid sidan av sin andra träningsverksamhet. Bild: Niklas Tallqvist

Till vardags jobbar Juhani Pitkänen som löpcoach och styrketränare för proffsidrottare. Den lediga tid han har lägger han helhjärtat på att träna en grupp människor som har valt att lämna livet av missbruk bakom sig.

Vi träffar Juhani Pitkänen, Saara och Emil vid Tölöviken i Helsingfors. Det är inte deras vanliga träningsmiljö, men de har lovat att visa sina träningströjor och springa några varv i parken så att vår fotograf kan fånga dem på bild. Vanligtvis tränar de ute i Esbo skogar – de springer längs stigar, i backar och har intervallträning.

Saara och Emil är två av de sju unga vuxna som är med i löpargruppen Strength for a reason, en träningsgrupp för personer med en bakgrund präglad av drogmissbruk. Saara och Emil heter egentligen något annat, men de är båda mitt uppe i sin rehabiliteringsprocess och väljer därför att förbli anonyma då de delar med sig av sina historier.

– Jag tror jag föddes som missbrukare, är orden som inleder Saaras berättelse.

En besvärlig familjebakgrund och vänner som drog in henne på fel spår var bara några av de otursamma drag i spelet som sedan blev hennes liv. Hon var bara 13 år gammal då hon föll in i ett liv fullt av missbruk och dåligt inflytande. Ju mer tiden gick, desto mindre kände hon att hon hörde hemma i samhället.

– Det var först efter att jag suttit i fängelse i några månader som jag insåg den sanna naturen av mitt problem. Jag vägde 47 kilo och var amfetaminmissbrukare, berättar Saara. Hon hade nått botten.

Vanliga rehabiliteringsprogram och polisanmärkningar fick ändå inte Saara att lägga missbruket på hyllan.

– Jag älskade att vara helt borta. Inga dagar var egentligen dåliga, för jag fick vara inne i en helt annan värld, berättar hon.

I dag har Saara varit nykter i ett helt år. Enligt henne själv är det nästan ett under att hon kommit så långt med träningen som hon faktiskt har gjort. Hon berättar att hon har känt sig som en omotiverad soffpotatis hela sitt liv.

Ett nytt innehåll i livet och någon som tror på att de kommer att lyckas har sakta men säkert förvandlat missbrukarna till blivande maratonlöpare. Bild: Niklas Tallqvist

Att välja träningen har inte alltid varit lätt, och tankar om att ge upp har ibland spökat i hennes hjärna. Den tid och energi hon tidigare lade på självdestruktivt beteende och missbruk lägger hon i dag, tillsammans med de sex andra som är med i programmet, på löpning. De har alla förbundit sig till att aktivt välja träning och avstå från sin destruktiva livsstil. Till skillnad från drogerna är träningen helt biverkningsfri och gratis.

Juhani Pitkänen tränar gruppen två till tre gånger i månaden, och utöver det har han kontakt med dem på distans. Att löparna i Strength for a reason-programmet samtidigt håller sig till sina rehabiliteringsprogram är ett av kraven för att de ska få fortsätta träna. Genom regelbunden kontakt med rehabiliteringsfaciliteterna kan Pitkänen följa med att ex-missbrukarna hålls på rätt spår.

Ideellt träningsprogram som grundades hösten 2018.

Medlemmarna får bland annat coachning, löparskor, pulsmätare och gymkort helt gratis.

Medlemmarna väljs ut i samförstånd med olika rehabiliteringsfaciliteter.

För att finansiera projektet erbjuder K3 Fitness produktpaket som företag eller privatpersoner kan stödja med valfri summa.

Läs mera om programmet här

Ex-missbrukarnas utveckling kan följas på sociala medier via kontot @k3fitness.

Från idé till verklighet

Idén för programmet föddes för några år sedan. Pitkänen blev som 25-åring biten av träningsflugan och blev som besatt av näringslära. Passionen för hälsa och träning resulterade i att han valde att grunda sitt eget träningsföretag, K3 Fitness.

Verksamheten för K3 Fitness drog i gång, och Pitkänen beslöt sig för att påbörja ett litet projekt vid sidan av coachningen han höll på med. Projektet gick ut på att han lät människor nominera någon de kände som behövde träningsutrustning, men som inte hade ekonomisk möjlighet att skaffa den själv. Varje månad köpte han ett par träningsskor eller någon annan slags utrustning som han sedan donerade till en person som behövde lite hjälp på traven.

I samband med detta dök ett e-postmeddelande upp i Pitkänens inkorg. Meddelandet kom från en före detta drogmissbrukare, som hade börjat träna löpning. I mejlet skrev ex-missbrukaren om hur det verkade finnas ett stort löparintresse bland människor som haft drogproblem i sitt liv. Löpningen hade hjälpt honom, kunde den då inte hjälpa flera?

Pitkänen hoppade på idén hösten 2018. Han ville ge de här människorna en möjlighet att hitta glädjen med träning och hjälpa dem att ta avstånd från missbruket. Gruppens första konkreta mål var att delta i Bodom trail-evenemanget, som arrangerades i Noux i Esbo i april.

– Här är vi nu, tio månader senare, med ett gäng löpare som till näst satsar på att springa maraton i Noux i Esbo, berättar Pitkänen stolt.

Pitkänen sköter programmet, som är helt ideellt, vid sidan av sin andra träningsverksamhet. Genom donationer från företag och privatpersoner i utbyte mot paket med sponsorprodukter och rabattkoder kan Pitkänen erbjuda ex-missbrukarna bland annat träningsutrustning och gymkort.

Ålder: 40 år

Yrke: Löpcoach och styrketränare för triathlonister och styrkelyftare. Grundare av träningsföretaget K3 Fitness.

Träningsbakgrund: Styrketräning, uthållighetslöpning och ultralöpning

Fysisk och psykisk hälsa hand i hand

Juhani Pitkänen berättar att han själv hade en ganska fartfylld ungdom. Med mera otur och mindre stöd från människorna i sin omgivning, kunde han lätt själv ha ramlat in i samma spår.

Pitkänen vet av egen erfarenhet hur mycket det fysiska välbefinnandet kan påverka hela ens psykiska värld. För Pitkänen var det först då han började träna på allvar som en stor mental förändring skedde. Han ser träningen som en stor faktor till att han själv har tagit sig igenom utmaningar med depression och psykisk ohälsa.

– Det finns ett så tydligt samband mellan det fysiska och det psykiska välbefinnandet, säger Pitkänen.

Motion och träning kan hjälpa mot ångest, oro, sömnbesvär, nedstämdhet, depression och stress, men är ändå en form av medicin som alltför ofta blir bortglömd. Pitkänen tycker att flera företag som är verksamma inom hälso- och träningsbranschen borde fundera på hur de kan dra sitt strå till stacken.

– Träningsindustrin är tyvärr ofta väldigt vinstfokuserad. Jag tror att många inte inser hur mycket branschen skulle kunna hjälpa människors psykiska välbefinnande, tillägger Pitkänen.

Pitkänen tycker att flera företag som är verksamma inom hälso- och träningsbranschen borde fundera på hur de kan bidra till att främja ungdomars psykiska välbefinnande. Bild: Niklas Tallqvist

Emil, som också är en av de unga vuxna som är med i löpargruppen, berättar att han troligen inte skulle ha hållits kvar i programmet om det inte var för det stöd han fått av sin coach. Ännu i januari gick Emil i metadonbehandling, en behandling som ska avvänja drogmissbrukare från den substans de är beroende av. Det har varit en snabb förändring, och för den tackar Emil idrotten.

– Det är helt obegripligt hur bra det känns att ha någon som äntligen tror på en. Det gör en så stor skillnad, säger han.

Emil och Saara beskriver sina upplevelser i programmet som terapeutiska. Känslan av innehåll i livet och en nyfunnen passion för löpning har sakta men säkert förvandlat missbrukarna till blivande maratonlöpare.

– En stor poäng med programmet är att visa att de här personerna klarar av sina motgångar, om och när de äntligen får det stöd de behöver, säger Pitkänen.

I augusti kommer gruppen växa tvåfaldigt, med sju helt nya medlemmar. De flesta av medlemmarna kommer att vara mellan 20 och 30 år.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning