Från kultspelare till hela folkets favorit – sociala medier fylls av Mårranmuggar efter Marko "Mörkö" Anttilas segermål

Marko Anttila blev matchhjälte i VM-semifinalen mot Ryssland. Bild: Joe Klamar/Lehtikuva-AFP

Lejonens matchvinnare fick i gång folks kreativa ådra. I sociala medier hyllas Marko "Mörkö" Anttila för sin insats i semifinalen mot Ryssland.

Ishockey och Mumin – två av finländarnas favoritämnen möts i hyllningarna till Marko "Mörkö" Anttila. Efter att lagkaptenen avgjorde i semifinalen mot Ryssland i går fylldes sociala medier av kreativa lovord om Jokeritspelaren.

Smeknamnet har att göra med Anttilas storlek – han är över två meter lång. Mörkö är det finskspråkiga namnet på den stora, kalla, skräckinjagande Mårran från Mumin. Finskans mörkö, som kommer från svenskans mörk, är också ett gammalt ord för ett monster eller odjur.

– Det är onödigt att arrangera någon planeringstävling. Här har vi en färdig mall för ett nytt frimärke. Kan tryckas nästa vecka, skriver en användare, med en bild på Mårran med Lejonlogga och kaptenen C på axeln.

– Morgonkaffe ur världens populäraste mugg just nu. Kanske dess värde stigit? skriver en annan, med en bild på en Mårran-mugg.

Anttila själv tar uppståndelsen med ro.

– Jag har försökt ta det lugnt. Killarna tar upp hajpen i omklädningsrummet så det går inte att undvika. Men visst värmer det. Jag har alltid älskat hur mycket det finska folket älskar den här sporten, konstaterade Anttila till HBL i går.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning