Från klimatkris till barnbrist

Ingen värnplikt för kvinnor som föder barn före 28 års ålder, föreslår en insändarskribent. Bild: Mostphotos

Att vi blivit friskare och lever ett par år längre och får färre barn uppfattas ekonomiskt sett som något negativt.

I maj 1973 förordnade Trafikministeriet en allmän fartgräns på 80 km/h på grund av rådande oljekris. Mauno Koivisto var då tvungen att försvara förordningen mot uppretade bilister som kom med osakliga motargument.

I dag har vi en värre kris, klimatkrisen. Samma allmänna fartgräns skulle nu vara en konkret uppoffring, som skulle kunna verkställas omedelbart med omedelbar positiv effekt. Uppoffringen skulle inte, såsom till exempel höjda bränslepriser, främst drabba de fattiga.

Att vi blivit friskare och lever ett par år längre och får färre barn uppfattas ekonomiskt sett som något negativt. Sedan 1965 har vi dock samtidigt fått en miljon nya enpersonshushåll. Månne inte detta är det centrala problemet när det gäller barnbrist och brist på medel för äldreomsorgen.

Nu föreslås allmän värnplikt även för kvinnor. Med en liten modifikation kunde två flugor slås i en smäll, det vill säga ingen värnplikt för kvinnor som föder barn före 28 års ålder.

Rolf Mattsson, Esbo

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning