Från jordgubbar till charter – så här blev Petter Stordalen mångmiljonär

Norske hotellmagnaten Petter Stordalen blir ny ägare till Thomas Cooks tidigare nordiska falang. I den ingår charterbolaget Tjäreborg. Bild: Janerik Henriksson

Karriären började med jordgubbar. Nu inkluderas även charterverksamhet i Petter Stordalens företagsimperium. Som delägare i Tjäreborg ställs dock miljardären inför ett helt annat ägarskap än vad han är van vid.

Petter Stordalen togs emot som en frälsare av de anställda vid presskonferensen där affären presenterades.

Frågan är om han också blir en sådan för chartergruppen? Klart är att Petter Stordalen tillsammans med riskkapitalbolaget Altor och TDR Capital går in och tar över bolaget.

Lottie Knutson, med lång erfarenhet inom resebranschen hos såväl SAS som dåvarande charterarrangören Fritidsresor, nu TUI Sverige, ser positivt på Stordalens intåg i charterbranschen. Samtidigt pekar hon på det faktum att norrmannen får rätta in sig i ett gemensamt ägarskap då riskkapitalbolaget Altor äger lika mycket, det vill säga 40 procent av Ving och tros ha en annorlunda investeringshorisont.

– Det är ingen som vet hur det här kommer att fungera. Det brukar vara olika beslutsvägar om du går in som riskkapitalist eller om du är privat ägare i en koncern. Som riskkapitalist kan ju eventuellt strategin var att förbättra verksamheten för att sedan avyttra, säger hon och fortsätter:

– Stordalen är nog van att ta beslut själv. Han är djärv, snabbfotad, nytänkande. Det är inte så att den ena är mer seriös än den andra utan mer att man har olika beslutsvägar.

Började med jordgubbar

Att Stordalens företag heter Strawberry group är ingen händelse. Det var så karriären började och som tolvåring utsågs han till Norges bäste jordgubbsförsäljare. Sin affärsideologi kallar han "jordgubbsfilosofi" efter att han inför sin pappa klagat på kvalitén på bären. Pappan menade att man får göra det bästa man kan då det var de enda jordgubbarna som fanns tillgängliga. Att använda de faktiska förutsättningarna på bästa sätt har därefter genomsyrat Petter Stordalens tänk.

Från jordgubbar gick karriären via fastighetsaffärer och uppköp av varuhus, bland annat Norges dåvarande största köpcentrum vid 24 års ålder, till att 1996 gå in i hotellbranschen. Det är den verksamheten han sedan utvecklat och som nu består av Nordic Choice Hotels med över 200 hotell över hela Norden och 17 000 anställda.

Det senaste förvärvet i Finland är Kämp-gruppens hotell.

På kuppen har han blivit mångmiljonär och tillsammans med hustrun bedriver filantropisk verksamhet. Stordalen har bland annat skänkt pengar till regnskogen samtidigt som kritiker ifrågasatt hans flygande med privatplan som enligt norska tidningen Dagens Næringsliv under tre år motsvarat 3 600 vanliga flygresor mellan Oslo och New York.

Väldigt offensiv

– Han är ju en oerhört offensiv affärsman. Sedan har han inte jobbat med charterverksamhet samtidigt som Ving är ett väldigt stark varumärke i Norge och han är garanterat välbekant med affärsmodellen, säger Lottie Knutson.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning