Från house till hiphop

Girlpower. Flickband som Spice Girls är ett musikaliskt nittiotalsfenomen som tas upp i den andra delen av den tyska musikdokumentären.Bild: Guy Aroch

Kvällens seriestart är ett matigt informationspaket som skriver nittiotalets popmusikhistoria. De fyra avsnitten tar sig an decenniets största musikstilar.

Tillbaka till 90-talet sänds i Yle Teema lördagar kl. 20.00, repris tisdagar kl. 23.05.

Efter åttiotalets kavalkad av klassiska poplåtar var nittiotalet mer eller mindre ett träsk av apslöa hits. Det kan i alla fall intrycket av nittiotalet vara så här i efterhand, åtminstone för den som på den tiden lyssnade en del på hitlisteprogram. Kvällens seriestart, Welcome to the 90's, en fyrdelad tysk dokumentärserie från 2015, reviderar den uppfattningen. Nittiotalets musik var intressantare och mer mångfacetterad än det i minnet kan framstå som.

I fyra avsnitt ringar dokumentärserien in lika många musikaliska nittiotalsfenomen. Vi har dance- och housemusiken, pojk- och flickbanden, grungen och britpopen, och hiphopen. Ambitionen är uppenbart att seriöst och heltäckande skriva musikhistoria, och i första avsnittet dyker man ner i den musikstil som kanske främst förknippas med decenniet, dancemusiken: dess rötter, utveckling och uttryck fram till i dag. Sedan finns det tydligen bara ett sätt att göra dylika dokumentärserier, som greppar stora teman över relativt lång tid, särskilt när ämnet är populärkulturellt. Det är ett rasande tempo där mängder av talande huvuden varvas med korta klipp av decenniets musik. Och så en trailerröst på det som fungerar som berättare.

Men bortsett från det något generiska berättargreppet är det förvisso matigt och informativt. Housemusikens rötter finns i Chicago, och var svarta, vilket bör påpekas då dancemusiken ofta ses som ett tyskt fenomen. Från storstädernas klubbar och gayscen spreds denna musikstil över hela världen och mainstreamifierades. Artister började satsa på remixade klubb- och dansversioner av sina låtar. Det var också denna musikstil som lyfte dj:erna till artister och stjärnor. Dokumentären minns förstås ravefesterna och decenniets modedrog ecstasy som förknippas med techno- och housemusiken.

Som inom all kultur görs även här skillnad på högt och lågt, fint och fult. Dancemusikens mest kitschiga, massproducerade uttryck är eurodancemusiken, talande även kallad eurotrash. Dokumentären ger här diskret men tydligt Dr. Alban och Scooter som exempel. Vad man än tycker om denna musik står den onekligen för decenniets mest kända hits.

Serien är även textad till svenska.

Malin Slotte TV-redaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00