Från gymmet till skogen – träningen blir mer naturtrogen

Våren inbjuder till utomhusträning. Men nu blir det allt vanligare att flytta ut träningen från gymmen året runt.

Du har säkert sett dem. Stora grupper av människor i färgglada kläder som gör situps och armhävningar i någon skogsdunge. Tiden när ensamma joggingturer var det enda sättet att förlägga sin träning utomhus är förbi. I dag finns mängder av möjligheter att få motion utomhus tillsammans med andra – och en peppande ledare som visar vägen.

Cecilia "Cissan" Eliasson är just en sådan. Hon är personlig tränare med utomhuspass som specialitet. Hon har grupper med allt från kontorsarbetande jurister som vill trimma konditionen på lunchen till nyblivna föräldrar i behov av styrke- och smidighetsträning.

– Många bär på en längtan ut till naturen. Det krävs inga förkunskaper eller utrustning – det är en enkel och kravlös motionsform, säger Eliasson.

Power walk

Just denna vårdag ska hon leda ett pass i skogen intill en badsjö i Nacka. Ett 15-tal mammor med bebisar har samlats för att höja pulsen på ett pass som är anpassat för dem som behöver hitta bålstyrkan efter graviditeten. De flesta har setts förut och det pratas och skrattas mellan vagnarna.

– Vad härligt att se er alltihopa! Vi börjar med att väcka kroppen, säger Cissan som visar en yogainspirerad stretchövning.

Marken är lite fuktig, det doftar jord och det färska gräset gör avtryck i handflatorna. Så bär det av med vagnarna längs motionsslingan runt sjön. Gruppen passerar i rask takt hundrastande pensionärer och förskolebarn som njuter av vitsipporna och de ljumma vårvindarna.

– Det är ett härligt sätt att umgås i stället för att sitta hemma hos varandra och fika, säger Isabell, en av deltagarna.

Närvaro

Plötsligt ropar Cissan till och gör gruppen uppmärksam på något som flaxar och låter uppe bland träden. Det är två hackspettar som är i full färd med att göra fågelungar.

– Genom att ta in naturen runt omkring får man automatiskt in mindfulness i passet. Det är en av fördelarna med att vara ute - alla sinnen berörs och berikas. Man övar sig på att stänga ute allt annat och bara vara här och nu, förklarar Cissan.

Hon märker att många har en längtan efter naturen och en mer holistisk syn på hälsa. En sund helhet prioriteras snarare än maxade punktprestationer. Att röra på sig tillsammans bland stockar och stenar, långt ifrån gymsalarnas speglar, ger lust och energi.

– I nästan alla sporter som man gör tillsammans, som till exempel fotboll eller någon annan lagsport, måste man prestera på en viss nivå för att det ska fungera. Eller så kräver det att du har dyr utrustning som en cykel eller kajak. Allt du behöver här är din kropp.

Och eftersom du inte springer på tid, ställer in vikter på någon maskin eller nöter komplicerade stegkombinationer blir träningen kravlös – men långt ifrån stillsam. Här kör man järnet och pressar sig till max – skillnaden är att du utgår från dig själv och dina förutsättningar.

– Ingen som tränar med mig ska känna sig dålig, ful eller tjock utan peppad och glad. Gruppens gemenskap är också ett verktyg för att orka ge det där lilla extra som ger resultat, säger hon.

Styrka och flås

Cissan samlar ihop oss vid ena änden av sjön. Nu är det dags för styrkeövningar som knäböj, utfallssteg och balansträning.

– Koppla på bäckenbotten, sug in naveln mot ryggraden.

Ansträngda andetag blandas med fågelsången. "Bra jobbat", säger en farbror glatt när han strävar förbi med sin rollator och uppskattande skratt bryter den koncentrerade stämningen.

Efter ytterligare en rask promenad följt av arm- och magövningar, avslutas passet med stretchning och en stunds avslappning med den blåa himlen ovanför.

Men regniga dagar då? Eller när termometern visar minus och mörkret är kompakt redan vid tretiden på eftermiddagen – hur härligt är det då?

Svaret: då är det ännu bättre!

– Efter ett pass tillsammans i skitväder känner man sig ännu nöjdare! Det känns som om träningen gett dubbel effekt, säger Cissan Eliasson.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03