Från globalt till lokalt

Bild: Skivomslag

Sonja Virtanen är tillbaka i Finland och bjuder med sin kvartett på musik inspirerad av både 50-60 år gamla stilar och mainstream.

Jazz

Sonja Virtanen Quartet

Vim & Vigor (Bolag)

Om inte saxofonisten Sonja Virtanens namn låter direkt bekant är det inte så konstigt. Efter studier vid Pop & Jazzkonservatoriet flyttade hon till Storbritannien, där hon utexaminerades från Leeds College of Music år 2002. Efter att ha spelat bland annat på Royal Caribbean Cruise Lines kryssningsfartyg återvände hon till Helsingfors 2013.

I hennes kvartett spelar basisten Timo Tuppurainen som var med redan för närmare 20 år sedan, då U-Street All Stars återuppfann och uppdaterade hardbopen. Gitarr spelar Markus Tiiro, bekant från Maratone Quintet, och bakom trummorna finns Kimmo Salminen, som bland annat spelat brasilianskt med Echosystem och blues med Sara Lee.

Debutskivan Vim & Vigor är något av en oslipad briljant med rötterna i 1950- och 1960-talets hardbop och souljazz, med andra ord ingen ovanlighet på de senaste årtiondenas inhemska jazzscen. Skivans klang är behagligt mörk (eller varm, som amerikanaren säger) och lite grovkornigt retro.

Men det är inte bara musik i 50-60 år gamla stilar. Faktiskt är en stor del av musiken modern mainstream med modala inslag och rytmer, från ballad via groove till beatballad. Kompositionerna (fem av Virtanen, tre var av Tiiro och Salminen) är influerade av exempelvis Monk och Shorter, men också glimtar från 70-talet ingår, i form av tv-seriestämning eller popjazz i bastusambastil.

Virtanens ton på altsaxen är av det tuffa slaget. Klangen är tidvis så bastant att den påminner om tenor. Då hon förenar det bluesiga soundet med flytande bopstil blir slutresultatet personligt, en klang som definitivt är närmare Wayne Shorters tenor än Paul Desmonds alt. Kvartetten har gjort en hel del spelningar i huvudstadsregionen under de senaste åren, vilket resulterar i ett naturligt svängande och levande samspel.

Jan-Erik Holmberg

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning