Från flygplatsen till hallen – förlust mot Slovakien i Westerlunds första match

Annika Näräkkä och de övriga landslagsspelarna fick inte mycket tid att förbereda sig inför landskampen mot Slovakien. Bild: Alexander Wagner

Finland förlorade sin första landskamp under Tomas Westerlunds ledning då Slovakien var bättre i träningsmatchen i Ungern.

Finlands damlandslag i handboll kunde ha fått en bättre uppladdning inför sin första match under Tomas Westerlunds ledning.

Westerlund tog över ansvaret som tränare efter förra säsongen och laget är för tillfället på träningsläger i Ungern. Det är Westerlunds första läger med laget och samlingen kom igång en dag för sent då lagets flyg till Ungern ställdes in i måndags på grund av poststrejken.

Det betydde att landslaget flög till Budapest på tisdagen och spelade sin första match samma kväll utan att ha genomfört ett enda träningspass under den nya tränarens ledning.

– Med tanke på omständigheterna presterade vi bra, säger Annika Näräkkä efter matchen.

Finland hade en del problem att komma in i matchen och låg under med 2–7 efter tio minuters spel. Efter det höll man jämna steg med Slovakien fram till pausvilan då det stod 14–18 på tavlan.

– Efter inledningen fanns det många positiva saker vi kan ta med oss från den här matchen, säger Westerlund.

Efter paus drog slovakerna sakta i från och segersiffrorna skrevs till slut 25–37.

– Det finns en hel del saker att jobba på. Vi bytte laguppställning med tjugo minuters mellanrum och hade problem att få vårt försvar (5:1-formation) att fungera i början, beskriver Westerlund matchen.

– Men det här var en bra inledning på lägret. Vi kämpade bra och jobbade hårt.

Med tanke på att Slovakien varit på läger i Ungern sex dagar inför matchen och Finlands förberedelser gick ut på att flyga från Helsingfors, åka buss via hotellet till hallen var resultatet klart godkänt. Senast Finland och Slovakien möttes var 2016 och då var slovakerna bättre med siffrorna 15–29.

– Våra sämsta stunder i matchen kan delvis förklaras med att vi inte tränat en gång tillsammans inför matchen, säger Näräkkä som sköt ett mål i matchen.

Landslaget återvänder till Finland på lördag. På fredag står en träningsmatch mot det ungerska klubblaget Alba Fehervar KC på programmet.

Finland–Slovakien 25–37 (14–18)

Finland: Ella Holopainen 4, Tove Salokivi 4, Emilia Valkamo 3, Lotta Kulju 3, Johanna Hilli 2, Malena Heikkinen 2, Jessika Gammals 2, Erica Gustafsson 1, Ellen Norrgrann 1, Nicolina Fredriksson 1, Annika Näräkkä 1, Jessi Laasio 1.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning