Från fenomen till förrädare – började Trumps nedräkning i Finland?

Donald Trump åt frukost tillsammans med president Sauli Niinistö inför toppmötet i Helsingfors på måndagen. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Trump såg ut som en stor och malplacerad vekling när frågan om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet fördes på tal i Helsingfors. Både demokrater och republikaner fördömer hans agerande. Men Trump verkar fullständigt oförstående om hur svag han såg ut i det historiska ögonblicket.

När Donald Trump försökte marknadsföra sig till den amerikanska väljarkåren som presidentkandidat gjorde han det genom att hävda sin enorma styrka vid förhandlingsbordet.

Han intygade alla om hur han inte skulle dra sig för att stiga upp och lämna motparten sittande ensam vid förhandlingsbordet om det krävdes. Vad han ville säga då var att han har en tuffhet som tidigare presidenter saknat. På måndagen, i Helsingfors, stående bredvid en kall och hård motståndare, visade Trump inga prov på den kvaliteten. När frågan om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet, den amerikanska demokratins hjärta, fördes på tal, var det den korta Putin som stod rakryggad och orubblig bakom podiet, medan Trump såg ut som en stor och malplacerad vekling. I stället för beundran och vittnesmål om styrka beskrivs Trump i dag i USA som en förrädare.

– Det var inget mindre än förräderi sa John Brennan, mannen som så sent som i januari 2017 var chef för CIA.

Under den första delen av presskonferensen, medan Trump läste innantill, lät han som en president, men det var när frågorna från pressen kom som det hela gick ordentligt fel. När han frågades vem han tror på, sin samlade underrättelseexpertis som säger att Ryssland blandade sig i valet i USA, eller Putin som förnekar det, kom svaret som skickade chockvågor över hela USA.

– De säger att de tror att det var Ryssland, sa Trump med hänvisning till de amerikanska underrättelseorganen.

– Jag har president Putin... han sa just att det inte var Ryssland, fortsatte Trump. Jag ser ingen orsak varför det skulle vara dem. Jag har ett stort förtroende för mitt underrättelseväsende, men jag måste säga att president Putin var extremt stark och kraftfull när han förnekade inblandning, fortsatte Trump uppenbarligen fullständigt oförstående om hur svag han såg ut i det historiska ögonblicket.

Trump har visat tidigare att han vägrar tro på sina egna institutioners bedömning i valfrågan, antagligen för att han upplever att all hänvisning till fusk kastar en skugga över hans valseger. Men det som var annorlunda nu var att han stod sida vid sida med fienden, en före detta KGB-spion med diktatoriska drag i sitt styre, och valde att offentligt tro honom och i stället kasta sina egna landsmän till vargarna. Den här gången var det inte presidenten mot "vänstermedierna", utan presidenten mot en yttre fiende och han valde att ställa sig i Putins led.

Reaktionerna började hagla in genast efter presskonferensen med reportrar, programledare och kommentatorer som på CNN sa att detta var något av de värsta de sett någonsin.

Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, var bestört och höll en snabbt sammankallad presskonferens där han frågade sig om Putin faktiskt har komprometterande information på Trump. Inget annat, antydde han, kunde förklara att en amerikansk president sätter en fiendes intresse i första rummet. En frekvent Trump–kritker bland republikanerna, senator John McCain kallade presskonferensen i Helsingfors patetisk och något av de skamligaste en amerikansk president gjort i mannaminne.

Att Brennan, Schumer, McCain och CNN tog till hårda ord var att vänta, men det blev strax klart att Trump den här gången gått över en gräns som allt fler av hans anhängare inte kunde tolerera.

Det första tecknet på den stundande flodvågen av kritik kom när den förre kongressledamoten Joe Walsh, en hängiven Tea Party–aktivist och ärkekonservativ radiopratare, twittrade ut sin förtvivlan över Trump.

– I dag var Trump en förrädare. Jag kan inte och tänker inte stöda en förrädare.

Känslan av att någonting speciellt var i görningen stärktes när Trumps favoritkanal Fox News, och dess ledande nyhetsprofiler med Neil Cavuto i spetsen, använde ord som äcklig, surrealistisk och opatriotisk för att beskriva Trumps vägran att konfrontera Putin.

President Donald Trump har chockerat omvärlden tidigare utan att någonting hänt och han har själv sagt att han skulle kunna skjuta ner en person på femte avenyn utan att förlora väljare. Frågan är huruvida den här gången skiljer sig från de tidigare fallen.

Såväl representanthusets republikanska talman Paul Ryan som senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell gav ut skriftliga utlåtanden som indirekt fördömde Trump. Bägge herrar konstaterade att Ryssland inte är en vän och att de har förtroende för de amerikanska underrättelseorganens bedömning av Rysslands roll i valet.

Frågan är om den bestörtning som nu upplevs också bland republikanska kongressledamöter är tillräckligt för att glömma partitillhörigheten och bygga konsensus över partigränserna.

Demokratledaren Schumer uppmanade på sin presskonferens republikanerna att ställa sig bakom hans krav att kongressen kallar Trumps närmaste rådgivare till förhör för att höra vad strategin var inför mötet och vad Trump berättade om de privata diskussionerna efter mötet. Han ansåg också att Trump bör kräva en utlämning av de tolv ryska militärer som åtalats för inblandning i det amerikanska presidentvalet. Får Schumer republikanerna med sig kan det betyda att nedräkningen för Trump inletts. Om inte fortsätter Trump antagligen orubbad kvar i sitt bo.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning