Från fängelse till böter – hovrätten sänkte straffet för Vandas tidigare stadsdirektör

Jukka Peltomäki började som stadsdirektör i Vanda den 1 augusti 2011, men tvingades avgå redan i mitten av september samma år. Från 2006 till hösten 2011 var han biträdande stadsdirektör med ansvar för stadsplanering. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Tingsrätten valde att döma Jukka Peltomäki till fängelse - hovrätten sänker nu straffet till endast dagsböter.

Vandas förra stadsdirektör Jukka Peltomäki dömdes 2017 i Helsingfors tingsrätt till två år och sex månaders ovillkorligt fängelse för grovt tagande av muta. Utöver fängelsestraffet dömdes Peltomäki att betala skadestånd på drygt 188 000 euro till staten.

Helsingfors hovrätt valde att sänka straffet betydligt och dömde honom i veckan till 60 dagsböter för mutförseelse, vilket i Peltomäkis fall innebär 1 632 euro. Dessutom ska han betala 140 000 euro till staten som ersättning för de förmåner han fick.

Peltomäki stod åtalad för förmåner och mutor på drygt 250 000 euro som han i fem års tid tog emot av arkitektbyrån Forma Futura i Vanda. Peltomäki och hans närmaste krets bodde i arkitektbyråns bostäder med hyror som låg under marknadshyrorna.

Forma Futuras ägare Leila Tuominen dömdes i tingsrätten till fängelsestraff för grovt givande av muta men friades nu helt i hovrätten. Enligt hovrätten hade hon inte försökt påverka Peltomäkis agerande.

Två domare avgjorde omröstningen i hovrätten. En domare ville fria Peltomäki.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning