Från blåbärssmoothie till halalkött

Nybakat bröd i skolan. Shahin Farhang, Volter Lassenius och Oscar Harmsen i klass 7B i Botby skola har bakat en plåt med scones under lektionen i huslig ekonomi. Receptet kommer från Schildts & Söderströms nya läroboken i ämnet. Bild: Niklas Tallqvist

Recept på såväl husmanskost som falafel, information om kostval och allergier, praktiska råd för städning och sopsortering och intressanta intervjuer med kända finlandssvenskar. Allt detta finns snyggt inpaketerat mellan hårda pärmar i den nya läroboken i huslig ekonomi.

Det som vi i dag kallar för vardagsmat och husmanskost är inte samma rätter som mormor åt i tonåren. Det finländska köket förändras och tar in impulser från omvärlden. Invandrare, religioner, klimatförändringen och livsmedelallergiker sätter sin prägel på den mat som ungdomar i dag väljer att äta. Dessutom har också läroplanen i huslig ekonomi uppgraderats förra hösten.

Därför har förlaget Schildts och Söderströms i samarbete med Finlands svenska Marthaförbund gett ut en helt nyskriven bok med det fantasilösa namnet Huslig ekonomi. Inramningen med hårda pärmar och läckra foton låter ändå förstå att det här inte är en alldeles vanlig skolbok och invändigt lyckas den totalt överraska läsaren – så inspirerande, modern och snyggt gjord brukar skolböcker sällan vara.

– Vi har satsat mycket på det visuella i den här boken. Alla bilder är tagna av Marthaförbundets fotograf Karin Lindroos uttryckligen för boken. Vi har velat göra en lärobok som känns lockande och rolig, men framför allt finlandssvensk, säger redaktör Kajsa Heselius.

Recept varvat med intervjuer

Det här är en storsatsning av förlaget som vanligtvis brukar översätta de finska läroböckerna i huslig ekonomi till svenska. Tillsammans ville Kajsa Heselius, författarna Maria Riska och Nina Tallberg samt Elisabeth Eriksson på Marthaförbundet göra ett helt nytt verk, dels för att nya läroplanen tar upp huslig ekonomi på ett mångsidigare och ämnesöverskridande sätt, dels för att bredda matkulturen från traditionella finska jullådor till det som är vardagsmat i exempelvis det libanesiska eller thailändska köket, trender som blir allt vanligare också runt våra middagsbord.

– Det här är en lärobok som fungerar för hela högstadietiden, från årskurs 7 till 9. Den lyfter fram vegetarisk mat som ett själklart alternativ, inhemska råvaror och närproducerad mat, det sistnämnda pratar kändiskocken Micke Björklund varmt för i en intervju i boken. Med lokal mat menar han livsmedel från hela Norden, inte bara från Finland, berättar Heselius.

Just intervjuerna i boken är något som redaktören själv är väldigt nöjd över. Där får läsaren bland andra träffa Julia Degerth som försöker leva sitt liv utan att producera plastavfall, för att uppnå en mera hållbar livsstil.

– Genom intervjuerna blir boken mera personlig och vi kommer närmare personer från olika kulturer än i traditionella kokböcker.

Huslig ekonomi är dels en klassisk kokbok med basrecept på allt från morgongröt och köttsoppa till fastlagsbullar och spenatplättar, dels en handbok i hur man sköter ett hushåll, allt från städning och strykning till den ekonomiska biten, som blir allt viktigare.

– Den här boken sätter fokus på vardagen. Den erbjuder en motvikt till resor och andra exotiska upplevelser och berättar om vikten av att njuta lite varje dag. Vi finländare är som bekant väldigt ensamma, här vill vi visa hur viktigt det är att man äter tillsammans – med vänner eller med familj. Forskning visar att folk som äter tillsammans med andra är mindre benägna att drabbas av psykisk sjukdom, säger Heselius.

Brister i registret

Botby skola i östra Helsingfors är en av skolorna som genast börjat använda den här nya läroboken. Nina Klaus, lärare i huslig ekonomi, har i höst fått dela ut boken till eleverna i årskurs 7. Hon är på det stora hela nöjd med det nya läromaterialet och berömmer speciellt bilderna, som är tydliga, färggranna och tidsenliga.

– Det är en bra basbok med de viktigaste recepten, ordentliga fotografier och inte bara illustrationer och aktuell kunskap om exempelvis sopsortering och återvinning. Men lika viktigt är att boken fungerar som en inspirationskälla, så att eleverna får lust att laga mat, säger Nina Klaus.

Det hon saknar i boken är ett heltäckande register med maträtterna i alfabetisk ordning. Nu finns recepten grupperade enligt tema.

– Det blir svårt för eleverna att söka efter ett visst smoothierecept när de inte vet om det finns under frukost eller mellanmål.

Den här onsdagen bakar klass 7B scones i undervisningsköket. Eleverna har trätt plastpåsar över sina läroböcker, som ligger uppslagen på varje arbetsbänk, för att skydda dem för mjöl och vätska. Det är varmt i klassrummet, närmare tio ugnar producerar ganska mycket värme. Oscar Harmsen, Shahin Farhang och Volter Lassenius har blandat ihop vetemjöl och havrekli med surmjölk till en fin deg, vars konsistens får beröm av läraren Klaus.

– Vi måste dela degen i fyra bitar, så att de blir jämstora. Om ett bröd blir mindre än de andra kan det brännas i ugnen, vet Farhang berätta.

Ingen av killarna har tidigare bakat scones, så uppgiften är ny, men inte alls tokig.

– Det var helt lätt, det här skulle jag kunna baka hemma, säger Volter Lassenius, som till vardags brukar steka risa i sojasås hemma, det serverar han med gurka och paprika.

– Jag lagar mat varje dag hemma, oftast blir det en typisk persisk rätt med ris, kött och grönsaker, förklarar Shahin Farhang.

Han har också bläddrat i boken Huslig ekonomi och fastnat för receptet på kinuskitårta, som han tycker skulle passa till någon helg.

Snygg och tung bok

Klasskompisen Jenny Tamm har bekantat sig närmare med boken och gillar den skarpt.

– Den här skolboken skiljer sig verkligen från de andra, den är jättesnygg och har speciellt fina bilder. Och så är den ganska tjock och tung. Jag gillade ämnet huslig ekonomi redan innan vi ens hade haft det, men tack vare boken tycker jag ännu mera om de här lektionerna, säger Jenny Tamm.

Det har gått tolv minuter sedan hon sköt in plåten med scones i ugnen, så nu är det dags att ta ut bröden. Innan de fick sätta i gång med att baka gick Klaus igenom hur man använder en ugn, och speciellt vilka säkerhetsrisker den medför, så Tamm drar på sig två skyddshandskar i silikon innan hon öppnar ugnsluckan och lyfter försiktigt ut de gyllenbruna bröden.

– Bokens recept på scones är inte det bästa jag har använt i undervisningen. Men eleverna har lyckats bra, alla i klassen har bakat fina bröd! berömmer Nina Klaus.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning