Framtiden är flyttbar – Arkitekturstudenter byggde ett hus som går att installera på en dag

Glöm baracker – en tillfällig bostad kan vara förmånlig, flyttbar och trivsam. Träarkitekturstuderande vid Aalto-universitetet har planerat ett hus som går att montera på åtta timmar.

Ofta får människor som behöver ett tillfälligt ställe att bo i nöja sig med en barack eller ett tält. Men finns det bättre lösningar? Det var frågan som studerande vid Aaltos magisterprogram i träarkitektur fick i uppgift att ge svar på i fjol. Resultatet blev ett tre våningar högt, flyttbart trähus.

Rörlig. Kokoon har uppsatts vid Arkitekturmuseet i Helsingfors, vid Aalto-universitetet i Otnäs och kan nu besökas i Södervik under Flow-festivalen. Bild: Cata Portin

– Idén föddes ur det ökade behovet av tillfälligt boende som flyktingkrisen gav upphov till, men Kokoon kan vara en lösning i många olika situationer, till exempel för studerande som inte hittat ett eget hem. Man kan också till exempel bygga upp huset på en höghusinnergård så att människor kan bo där då stambyte pågår, berättar Sini Koskinen, som är en av de arton studerande från tretton olika länder som planerat och byggt Kokoon (ungefär "ihop" på svenska, men också en anspelning på kokong).

Varje år får studenterna på magisterprogrammet en trästruktur att planera och utföra. I år har studenterna till exempel byggt den nya scenen utanför Annegården i Helsingfors, men i fjol var beställningen en konkret lösning på den växande efterfrågan på flexibla, tillfälliga boenden.

Elastiska material

I Kokoon-prototypen är modulerna, som är 10 kvadratmeter var, installerade ovanpå varandra. De kan också monteras på andra sätt, till exempel i rad eller i kvadratformat. Mellan modulerna finns stålplattor som låser ihop enheterna.

Modulerna byggs på förhand, vilket gör att själva huset kan installeras snabbt på ort och ställe.

– Då vi flyttade huset från Arkitekturmuseet i Helsingfors centrum till Aalto-campus i Otnäs tog nedmonteringen, transporten och bygget ungefär åtta timmar, berättar Koskinen.

Huset är tillverkat av fanerlaminatträ och isolerat med träfibrer och det har självdragsventilation och till och med golvvärme. I huset finns kök och badrum, om huset är på stadsområde går det enkelt att koppla huset till kommunaltekniken.

En av de största utmaningarna var enligt Koskinen att hitta byggmaterial som var så flexibla att de tål att modulerna rör på sig.

– Vi tvingades ofta tänka i nya banor. Till en början tog vi till exempel för givet att badrummet ska kaklas, men så insåg vi snabbt att kakel inte tål att väggarna rör på sig. Nu är hela badrummet målat med ett elastiskt ytbehandlingsmedel som används i kylbilar.

Mycket dagsljus. De sluttande takfönstren var ett av de mest krävande elementen att planera, men gör att rummen badar i solljus. Bild: Cata Portin

Samarbete. Alla i teamet fick sin egen del av huset att planera – en spansk arkitekturstuderande designade trapporna som leder från en modul till en annan. Bild: Cata Portin

Håller i femtio år

Kokoon-teamet har fått en del intresserade förfrågningar om sin modell, men ännu finns det inga planer på att bygga några fler hus.

– I fjol blev vi kontaktade från Ecuador då de utredde tillfälliga boendelösningar efter jordskalvet i april, men tyvärr höll vi fortfarande på att bygga vår egen prototyp då, säger Koskinen.

Prototypen med tre moduler kostade 80 000–90 000 euro, men vid massproduktion skulle kostnaderna sjunka. Även om Kokoon är avsett endast för tillfälligt boende är byggnaden långvarig och ska hålla upp till 50 år.

Kokoon kan besökas under Flowfestivalen i Södervik i Helsingfors 11–13.8.

Kokoon monterades vid Arkitekturmuseet i fjol. Bild: Juho Haavisto

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03