Inga prispengar i ansedd körtävling – däremot nog en miljonpublik

Domare. På Musikhusets scen tävlar körer från England, Jersey, Norge, Finland, Danmark och Estland detta veckoslut. Inari Tilli sitter då i juryn. Bild: Leif Weckström

När "körernas Eurovisionstävling" utkämpas i Helsingfors detta veckoslut delas inte en cent ut i prispengar. Däremot får de tävlande sjunga i direktsändning inför en miljonpublik.

För alla som sysslat med körmusik torde ordkombinationen Let the Peoples Sing, Låt folken sjunga, i något skede ha blivit bekant. Tävlingen grundades ursprungligen av BBC 1961 och öppnades fem år senare för ensembler från hela Europa. Sedan 1970 har den ordnats av Europeiska rundradiounionen EBU, som också står som värd för Eurovisionstävlingen.

Sedan dess har förändringstakten bara tilltagit. Tävlingen har i tur och ordning ordnats i olika länder och när den detta veckoslut arrangeras i Helsingfors – för andra gången någonsin, förra gången skedde det 1991 – kan man stoltsera med flera nymodigheter: Först och främst direktsänds finalkonserten för första gången i tv, både i Finland och utomlands. Dessutom kommer alla deltagande körer att infinna sig på plats.

– Hittills har det funnits ett önskemål om att alla körer borde infinna sig, men i år har de för första gången ålagts att infinna sig. Det är en stor skillnad mot 2000-talets radiotekniskt ibland rätt komplicerade sändningar då man med hjälp av satellitteknik lät radiosignalen vandra från en stad till en annan, upplyser Let the Peoples Sing-kännaren Inari Tilli.

Lång erfarenhet

Inari Tilli borde veta vad hon talar om. I egenskap av Yleredaktör med körmusiken som specialgebit har hon i flera års tid deltagit i arbetet med tävlingen som Yles representant och i flera år svarade hon för inspelningarna av de finländska bidragen för uttagningstävlingen.

När det stod klart att Finland skulle stå som värdland 2017 och därmed fick en plats i juryn, var det naturligt att kalla just Tilli till domare, något som gett henne ett annat perspektiv på tävlingen.

Skiljer sig domararbetet från att lyssna annars bara?

– Absolut! Man måste hela tiden vara alert och det kan vara till och med störande att tvingas sätta körerna i prioritetsordning, men också utvecklande. När körerna sjunger på så pass hög nivå blir de egna preferenserna avgörande, säger Tilli.

Domarkollegiet består av körspecialister från de nationella rundradiobolagen och leds av dansken Bent Grønholdt. I arbetet deltar också två internationella körproffs: Sigvards Klava från Lettiska radiokören och Bob Chilcott, bekant från brittiska The King's Singers.

För amatörer

Let the Peoples Sing-tävlingen riktar sig uttryckligen till amatörer och på papperet heter det att syftet är att stärka intresset för körmusiken i Europa.

– Men det där är delvis paradoxalt, eftersom det leder oss in på en problematik som gäller den ofta svåra gränsdragningen mellan vilka som skall betraktas som amatörer och professionella, säger Tilli.

När Åbobaserade Key Ensemble, som Tilli sjunger i, deltog 2013 var gagen per konsert så små att kören ännu uppfattades som en amatörkör. Det vore redan svårare i dag när verksamheten är mera etablerad.

Själv lovar Tilli att inte desto mera ta hänsyn till körernas bakgrund i sitt domararbete.

– Jag kommer bara att lyssna på om det låter bra eller inte, och då menar jag uttryckligen sångtekniskt.

Av professionellt hygieniska skäl har Tilli inte befattat sig med vilka körer som Rundradion plockat ut till årets tävling, men vissa tips har hon i alla fall med tidigare års erfarenhet gett sina kolleger.

– Finland har av hävd ofta velat tävla i kategorin för vuxenkörer, men där är konkurrensen stenhård, så jag föreslog att vi också kunde nominera körer i de övriga kategorierna.

Sedan 2011 har körerna tävlat i tre kategorier. Bland ungdomskörerna klarade sig Vaskivuoren lukion kamarikuoro från Vanda utmärkt i uttagningstävlingen. I den öppna kategorin – i praktiken riktad till körer som sjunger mera pop- och folkmusikbetonad repertoar – gick uttagningen ännu bättre för Slavonic Tractor från Åbo som klarade sig som enda kör i hela tävlingen till söndagens final.

– Därmed är Slavonic Tractor redan en vinnare, eftersom kören vunnit sin egen kategori. Men vinnarna i varje kategori kan ännu tävla om Silver Rose-pokalen, som är hela tävlingens Grand Prix, upplyser Tilli.

Silverrosen är nästan det enda element som hållits intakt under alla år och när Tilli tänker tillbaka på tävlingens historia är det inte utan patriotisk värme i rösten som hon kommenterar tidigare års framgångar.

– På det stora hela har Finland klarat sig bra i tävlingen, säger Tilli och börjar räkna upp.

1971 knep Tapiola-ungdomskören segern, 1980 tog Candominokören och 1990 Jubilatekören delade segrar. EMO Ensemble sjöng dessutom i finalen 2007, Philomela 2009, Finländska kammarkören 2011 och Key Ensemble 2013.

Let the Peoples Sing har ibland kallats "körernas Eurovisionstävling". Men finns det någon skillnad mot Eurovisionen?

– Eurovisionen har definitivt mera blingbling över sig. Let the Peoples Sing kan knappast heller tävla i användningen av pyroteknik. Å andra sidan står musiken definitivt i fokus här.

Och prissumman då?

– Inga pengar delas ut, men det bästa priset vi kan ge är en miljonpublik. Vi vet också att flera av körerna upplever redan en uttagning som en hedersbetygelse.

Tilli har själv en mångsidig bakgrund som körsångare bland annat i Kampin Laulu, Sibelius-Akademins vokalensemble, Philomela, Finländska kammarkören och Key Ensemble. Dessutom leder hon Rundradions personalkör Ylennys.

Som sin personliga agenda anger hon att lyfta fram körmusiken som konstform.

– Framför hoppas jag att körsången kunde erkännas som en konstform bland andra som inte alltid borde förknippas med amatörer.

Rättelse 14.10 kl. 12.09: I bildtexten angavs fel namn. Felet har korrigerats.

Fakta

Åtta körer tävlar

Barn- och ungdomskörer

Det Norske Jentekor, dirigent Anne Karin Sundal-Ask

Vaskivuoren lukion kamarikuoro, dirigent Jonna Vehmanen

Estniska radions flickstudiokör, dirigent Kadri Hunt

The Musical Originals Singers Jersey, Storbritannien, dirigent Imogen Nicholls

Vuxenkörer

Det unge vokalensemble, Danmark, dirigent Poul Emborg

Collegium Musicale, Estland, dirigent Endrik Üksvärav

Voices of Hope, Storbritannien, dirigent Simon Fidler

Öppna kategorin

Slavonic Tractor, Finland

Fakta

Ordnas vartannat år

Let the Peoples Sing-körtävlingen ordnas vartannat år. Bidrag accepteras från hela världen.

Årets tävling utkämpas detta veckoslut på Musikhuset i Helsingfors. På lördag ordnas en körkavalkad med början klockan 11. På kvällen ordnas en galakonsert med årets finalister och gruppen Rajaton. Yle direktsänder konserten i radio och på webben med början klockan 19.

Evenemanget kulminerar med söndagens finalkonsert. De bästa körerna i varje kategori belönas och huvudpriset, Silver Rose-pokalen, delas ut. Under finalen uppträder också förra vinnaren, danska Aarhus Pigekor. Finalen direktsänds i tv, radio och på webben med start klockan 20. Den engelska sändningen refereras på finska och svenska (i flerljud).

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03