Simmarens framgångsrecept: Kroppen och sinnet för en kontinuerlig dialog

Mimosa Jallow har två EM-brons i lång bana, i mixed stafett och 50 m rygg. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

I simtränaren Marko Malvelas och Mimosa Jallows träningsfilosofi förenas kropp, sinne och den sociala omgivningen till en helhet. – Många har en alltför smal syn på människans prestationsförmåga, säger Malvela.

Den 5 augusti krossade Mimosa Jallow en barriär, då hon simmade till EM-brons på 50 m ryggsim i Glasgow. Resultatet av att hon vågat drömma, fokuserat på sina målsättningar och litat på sin tränare och sitt eget omdöme.

– Jag har lärt mig att verkligen känna min kropp först under de senaste åren. Det är ett slags mognadsprocess. Förut krävdes det ofta att Make gav mig råd, säger Jallow, 24.

– Kroppen och sinnet för en kontinuerlig dialog. Numera vet jag om kroppen behöver vila eller om det bara är frågan om att jag inte har lust att träna.

Annorlunda träningsrytm

Malvelas och Jallows träningsupplägg följer inte de traditionella riktlinjerna som etablerades i Sovjetunionen i mitten av förra århundradet och som fortfarande utgör grundvalarna för i praktiken all träningslära. Hon tränar ofta och hårt.

– Jag försöker tänka hur människan kan utvecklas med hjälp av evolutionsbiologi. Vi är skapade för att hantera daglig stress. Människan har under den största delen av sin existens varit en jägare och en samlare, säger simtränaren Marko Malvela.

– Men stressen varvas med vila. Stenåldersmänniskan gick inte ut för att fälla en mammut när han var trött, utan vilade först.

Nära tävlingsfart

Komplicerat? För metaforiskt? I simmarens vardag framstår filosofin som betydligt enklare, nästan logisk.

– Om vi har som mål att Mimosa simmar ett nytt nordiskt rekord, vill jag att hon simmar den farten som krävs så många gånger som möjligt i träning. Hon tränar inte enligt det klassiska konceptet: först sex månader lugnt, tre månader för att förbereda sig för tävling och tre månader för att toppa formen, säger Malvela.

– Jag vill att tävlingsfarten blir så lätt som möjligt. Hon simmar inte med full fart, men hårt varje dag.

Den ryska fysiologen Leo Matvejev lanserade det som kallas periodisering, med grundträningsperiod, mikrocykler och makrocykler. I praktiken innebär det att idrottsutövaren tränar ett år för att vara i toppform under en specifik tävling.

Skärpt hela tiden

Numera tar allt fler elittränare avstånd från den traditionella träningsmodellen. I Malvelas och Jallows träningsupplägg är hon aldrig långt ifrån toppformen. I vilket skede som helst under säsongen kan Jallow simma fort, vilket också mentalt är viktigt för henne.

– Det är lätt att irra bort sig ifall man har ett avlägset mål. Jag vill hela tiden ha målsättningar längs med vägen mot mitt stora mål, säger Jallow.

Här gäller det förstås att lyssna till sin kropp. Grundträning går att göra fast man är trött. För att köra träning i tävlingsfart måste kroppen vara i rätt läge.

– Ifall det känns som att jag har gett allt i en träning kan jag slå av takten för resten av träningspasset. Make säger alltid att jag ska kunna återhämta mig till följande dags träning, säger Jallow.

Utvidgat synfält

Malvela är van vid att utmana de etablerade sanningarna. Han betonar att kropp och sinne utgör en helhet som inte går att skilja åt.

– Många har en alltför smal syn på människans prestationsförmåga. Träningen grundar sig fortfarande på de stora principerna från 1960- och 1970-talet. Vi är vana vid att se uthållighet, styrka och snabbhet som skilda fysiska egenskaper, men glömmer alltför ofta att de fysiska egenskaperna inte existerar i ett tomrum, säger han.

– Förut såg man människan som en maskin. I dag kan vi se människan som ett neuronnät som för en dialog med sin omgivning. Det öppnar oändliga möjligheter.

Nya stimulanser

Både Jallow och Malvela deltog i konferensen Nordic Business Forum i Helsingfors, där de bland annat deltog i en paneldebatt om att maximera människans prestationsförmåga med hjälp av hjärnforskning och artificiell intelligens. Jallow klarade sig galant i den främmande omgivningen, vilket är ytterligare en del av Malvelas synsätt där kroppen, sinnet och den sociala omgivningen utgör en helhet.

– Jag var nervös på förhand, för jag har ingen erfarenhet av affärsvärlden. Jag klarade mig ändå bra och tror det gav mig en hel del också med tanke på simningen, säger Jallow.

Mental tränare i ligalag

Malvela är främst känd som tränare för elitsimmare som Jallow och Ari-Pekka Liukkonen, men den här säsongen anställdes han också som mental tränare för ishockeylaget JYP. Han är övertygad om att samma synsätt fungerar lika bra i simning som i andra idrottsgrenar.

– En människa är en människa. Men det viktigaste är att tro på sig själv och det man gör, säger Malvela.

Jallow har hittat ett fungerande koncept som hon litar på – och som bevisligen ger resultat. Det innebär också att hon har hundraprocentig fokus på sina målsättningar och planerar sin fritid på simningens villkor.

– Jag har det hela tiden i bakhuvudet att jag ska klara av att simma hårt i följande träningspass, säger hon.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning