Framgångshopp i spjut, stav och sprint

Viivi Lehikoinen. Bild: Lehtikuva/Timo Aalto

U20-VM kör i gång i Tammerfors i dag. HBL synar den blåvita truppens största framgångshopp.

Teemu Narvi, spjut

Då nationens färgstarkaste friidrottsstjärna Tero Pitkämäki skadade sitt knä och senare uppgav att säsongen är över skrevs skränande rubriker om en finländsk spjutkatastrof. Efter helgens SFI-mästerskap med Oliver Helanders 88-metersbåge kan man kanske glömma ordet katastrof – och efter U20-VM kan det finska folket ha ytterligare en ny kelgris: Teemu Narvi.

Narvi fyllde 18 år för en vecka sedan och hans pinfärska personbästa lyder 75,15. Han befinner sig i en säker 70-metersform och är trea i juniorernas världsstatistik. Kommer Narvi ens nära sitt rekord så känns en prispallsplats mycket sannolik.

Teemu Narvi. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Viivi Lehikoinen, 400 m häck

Den 18-åriga HIFK-damen löpte in sig i friidrottsnationens hjärtan i fjol då hon fick JEM-brons med kanontiden 56,49 i Grosseto. Lehikoinen tog studenten i våras och har sedan dess hyvlat stora bitar av säsongsbästat som inför JVM lyder 58,30. Skillnaden till hennes rekordtid ser kanske stor ut men bronsloppet var en dunderskräll – Lehikoinens nästbästa tid någonsin är över en sekund långsammare än rekordet.

Superstjärnan Sydney McLaughlin tävlar inte i Tammerfors vilket betyder en (omöjlig) konkurrent färre för Lehikoinen som har siktet ställt på fredagens häckfinal. Och i häckfinaler kan vad som helst hända.

Saga Andersson. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Saga Andersson, stav

Ett hett finlandssvenskt namn i U20-truppen är Esbo IF:s stavhopparlöfte Saga Andersson. 18-åringen hör redan nu till Finlands främsta stavhoppare och med sitt säsongsbästa resultat på 439 hör hon till favoriterna i JVM. Andersson är en erfaren stortävlingsdeltagare och så flitigt som hon tävlat i sommar kommer slutresultatet åtminstone inte hänga på rutinen.

Svenskan Lisa Gunnarsson (PB 460) är favorit i Tammerfors men om Andersson kommer upp till och över sin rekordhöjd – 442 gjord i Tammerfors – ska en medalj vara riktigt nära.

Samuel Purola. Bild: Lehtikuva/Timo Heikkala

Samuel Purola, 100 m & 200 m

Det blåvita sprinterlöftet kan inte med bästa välvilja kallas medaljfavorit, men visst är det tufft med en finsk herrsprinter på internationell toppnivå? I fjol hade Purola friidrottsfolket i eld och lågor då han som 17-åring löpte hundringen på 10,31 och 200 meter på 20,84. Nationsrekord för juniorer bägge tiderna.

I sommar har Purola tävlat rätt sparsamt och hans bästa noteringar lyder 10,44 respektive 21,27. Purola är trefaldig JEM-medaljör och han var i rekordfart under inomhussäsongen. Drömmen vore att se en inhemsk sprinter i en VM-final.

Helena Leveelahti, kula & diskus

Något av en svart häst tillsammans med kastgrenskollegorna Kiira Väänänen (slägga) och Roosa Ylönen (spjut). Leveelahti deltar både i kulstötning och i diskus och det är i diskusringen som de större chanserna finns. Vid månadsskiftet slängde hon tre bågar över 54 meter och personbästat är lite på 55 meter. Ett liknande resultat kan räcka hur långt som helst.

Helena Leveelahti. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Fakta

Finlands trupp till U20-VM i Tammerfors

Herrar

100 m: Samuel Purola Oulun Pyrintö, Riku Illukka Vantaan Salamat

200 m: Samuel Purola Oulun Pyrintö, Riku Illukka Vantaan Salamat

110 m h: Jesse Väyrynen Jyväskylän Kenttäurheilijat

400 m h: Vesa Kittilä Pyhäjoen Wirta

3000 m h: Wilho Hautala Lahden Ahkera

Stav: Santtu Koskiaho Karijoen Tappara

Tresteg: Iikka Alingue Janakkalan Jana

Kula: Eero Ahola Porin Yleisurheilu

Diskus: Eero Ahola Porin Yleisurheilu

Slägga: Veikka Koskinen Kauhajoen Karhu

Spjut: Teemu Narvi Kankaanpään Seudun Leisku

Tiokamp: Juuso Toivonen Ähtärin Urheilijat

4 x 100m: Samuel Purola Oulun Pyrintö, Riku Illukka Vantaan Salamat, Konsta Alatupa Kokkolan Työväen Urheilijat, Santeri Örn Polvijärven Urheilijat, Tommi Mäkinen Helsingin Kisa-Veikot, Daniel Savolainen Jyväskylän Kenttäurheilijat

Damer

100 m: Sara Francis Kiuruveden Urheilijat)

200 m: Sara Francis Kiuruveden Urheilijat

400 m: Mette Baas Veitsiluodon Kisaveikot

800 m: Veera Perälä Seinäjoen Seudun urheilijat

3000 m: Astrid Snäll Forssan Salama

100 m h: Saara Keskitalo Espoon Tapiot, Petra-Sofia Laakso Savonlinnan Riento

400m h: Viivi Lehikoinen HIFK-friidrott, Nea Mattila HIFK-friidrott

3000 m h: Astrid Snäll Forssan Salama, Salla Laukkanen Lahden Ahkera

Stav: Saga Andersson Esbo IF

Tresteg: Ada Koistinen Jyväskylän Kenttäurheilijat

Längd: Olivia Mäkinen, Tampereen Pyrintö

Kula: Helena Leveelahti Virtain Urheilijat

Diskus: Helena Leveelahti Virtain Urheilijat

Slägga: Kiira Väänänen Varpaisjärven Vire

Spjut: Roosa Ylönen Äänekosken Urheilijat, Elina Kinnunen Uudenkaupungin Kenttäkarhut

Sjukamp: Sanni Pajasmaa HIFK-friidrott

Gång: Anniina Kivimäki Lapuan Virkiä

4 x 400 m: Viivi Lehikoinen HIFK-friidrott, Nea Mattila HIFK-friidrott, Mette Baas Veitsiluodon Kisaveikot, Wilma Lassfolk IF Kraft, Viola Westling Turun Urheiluliitto. Reserv: Veera Perälä Seinäjoen Seudun urheilijat.

Källa: SUL

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning