Framgångs-Sagan fortsätter

Saga Andersson. Bild: Jenny Blomqvist

Svenskfinlands 17-åriga stavhoppslöfte får Ungdomsprisets huvudpris på den finlandssvenska idrottsgalan, som ordnas på hotell Clarion i Helsingfors på lördagskvällen.

Saga Andersson blev fyra i Junior-EM för 19 åringar i somras. Hon är rankad som näst bäst i världen bland 17-åringar. Ingen finlandssvensk damidrottare har någonsin hoppat högre än Saga.

– Det känns jättefint att bli uppmärksammad. Fjolårets bästa händelse var att jag lyckades slå rekord, säger hon.

Hennes huvudmål inför 2018 är junior-VM i Tammerfors där hon vill placera sig bland de fem bästa.

– Stavhopp är en ganska psykisk gren. Man måste tro på sig själv, men också vara snabb.

Andersson har fortsatt sin framgångsrika stavhoppskarriär i år och satte nytt inomhusrekord i Helsingfors. Hennes idrottsglädje smittar av sig, men en annan orsak till de goda resultaten kan vara bristen på skador.

– Jag fällde en bänk på foten i år, men har klarat mig utan större skador, säger hon.

Som 14-åring slog Andersson finländskt rekord i sin åldersklass och valde att satsa stenhårt på just stavhopp. Eftersom hennes pappa har hållit på med samma gren, axlade han rollen som tränare. De planerar ett år i taget, men Saga har ändå ett långsiktigt mål i siktet.

– Alla damer drömmer om att hoppa fem meter precis som alla män vill hoppa sex meter.

Hon tränar sex dagar i veckan och två pass om dagen. Samtidigt går hon på tvåan i Helsinge gymnasium, men har valt att gå gymnasiet på fyra år på grund av idrotten, som genomsyrar hennes livsstil.

– Skolan börjar oftast först elva, så jag behöver inte stiga upp lika tidigt på morgonen. Jag äter hyfsat hälsosamt, men följer ingen diet. Jag unnar mig något sött ibland, säger Andersson.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning