Framgångens pris avslöjas i ett senare avsnitt av ditt liv

Mäktigaste personen på sociala medier i Sverige skulle välja annorlunda om det skulle gå.

Maktbarometern ger en samlad bild av vilka aktörer på Facebook, Twitter, Instagram och Youtube som har störst makt i Sverige.

I topp i den färskaste rankningen ligger paret Joakim och Jonna Lundell. Kvällstidningen Expressen är tvåa.

När listan nyligen offentliggjordes i samband med Göteborgs bokmässa intervjuade nyhetsbyrån TT Joakim Lundell, 33, om framgången.

– Hade vi fått välja i dag hade vi valt ett helt annat liv. Det finns inte ett pris i världen som är värt det här.

Efter en trasig barndom och ungdomsår med missbruk, kriminalitet och hemlöshet blev Joakim Lundell känd först som bloggaren Jockiboi och sedan som deltagare i dokusåpan Kungarna av Tylösand (tv-kanalens beskrivning av programmet: "I Tylösand lockar den hetaste stranden, de vildaste festerna och de snyggaste människorna").

Senare har Lundell gjort en makalös karriär på Youtube och anses i dag ha mer makt på sociala medier än Sveriges största etablerade medier. Prenumeranterna på hans och Jonna Lundells kanaler är över en miljon. På Instagram har Joakim Lundell nästan 900 000 följare.

En av motorerna i framgången på Youtube har varit pranks, blåsningar inför dold kamera.

I dag skulle då Lundell välja annorlunda, men det känns inte längre möjligt.

– Vi har insett att det inte finns någon återvändo. Jag är fast i min egen framgång.

I sin självbiografi Du är inte ensam (Lind&Co 2018) beskriver Joakim Lundell hur det har sett ut ibland: "Vi var mer eller mindre isolerade i vår lägenhet eftersom vi fick folk efter oss så fort vi gick ut. [...] Visst, man kanske kunde tycka att vi fick skylla oss själva som med vår kanal gett allmänheten ett fönster in till vårt hem och våra liv. Men hur skulle vi ha kunnat förutse det som hände nu?"

Också författaren och journalisten Rafael Donner skrev nyligen i HBL om offentlighetens vedermödor. "Den så kallade framgången har kommit med ett pris", skrev Donner och berättade om utmattning, försvunnen självkänsla, ångest och sömnproblem.

Offentlighetens lockelse kan vara ett mysterium för den som inte delar känslan. Varför fortsätta söka offentligheten om man mår dåligt av den? Varför inte bara söka sig bort från den?

I Du är inte ensam funderar Joakim Lundell på vad som fick honom att söka sig till offentligheten: "Antagligen hängde det ihop med känslan av vanmakt jag hade som barn när alla trodde jag var helt sjuk i huvudet. Se här, jag är inte den ni påstår att jag är."

Även om Joakim Lundell nu säger sig ogilla konsekvenserna av framgången förstår man varför han fortsätter. Det finns grader i helvetet:

"Plötsligt fanns det många vägar att gå, och trots att vissa bilder antagligen kommer att jaga mig och trots att jag än i dag inte är helt säker på vad en bra person är, har jag mot alla odds lyckats ta mig bort … bort från mörkret och ut i ljuset", skriver han i Monster (Forum 2017), en tidigare självbiografi som liksom Du är inte ensam är skriven tillsammans med författarna Martin Svensson och Leif Eriksson.

I dagarna väntas paret Lundells första barn komma till världen. Hur det går får vi veta i parets Youtubekanal Joakim & Jonna.

Tim Johansson Reporter

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39