Framgångarna fortsätter – U18-flickorna klara för semifinal efter vändning mot Sverige

De finländska spelarna firar kvartsfinalsegern över Sverige i VM i japanska Obihiro. Bild: Ishockeyförbundet

Finlands U18-flicklandslag möter USA i semifinal efter att man slagit ut Sverige i en verklig rysare.

Då Thea Johansson med knappt två och en halv minut kvar att spela satte ledningsmålet 2–1 för Sverige var det nog många som trodde att Finland inte skulle ta sig till semifinal i U18-VM.

Men lagkaptenen Nelli Laitinen visade att man aldrig ska ge upp. Finland tog en timeout efter det svenska ledningsmålet och satsade allt framåt.

– Under timeouten bestämde vi oss för att ta ut målvakten direkt då vi fick in pucken i den svenska zonen. Vi satte pucken på mål och returen kom rakt mot mig. Jag kom åt att skjuta för fullt, berättar Laitinen om 2–2 målet som kom bara 36 sekunder efter det svenska ledningsmålet.

– Vi gick igenom hur vi skulle spela och försökte se till att alla trodde på vad vi gjorde precis som vi gjort i hela turneringen. Vårt arbete och den starka tron på oss själva gav sedan resultat, säger landslagstränaren Mira Kuisma.

Sverige fick ännu chansen att avgöra i förlängningen då Finland fick Elisa Holopainen utvisad. Hon hade suttit utvisad också då svenskorna tog ledningen. Men den här gången klarade lagkamraterna av att reda upp situationen och som tack för det kunde Holopainen sätta segermålet i tiden 65.34.

– Det var säkert en publikvänlig match. Både vi på bänken och de på läktarna fick uppleva spänning och det hände mycket både framåt och bakåt, säger Kusima.

Både lagkaptenen och tränaren berömmer sammanhållningen och stämningen i laget.

– Vi har en fantastisk atmosfär i omklädningsrummet och laget är väldigt sammansvetsat. Det känns bra att få vara kapten för det här laget då alla är med och gör det tillsammans, säger Laitinen.

Kvartsfinalsegern betyder att Finland tog sig till semifinal där laget möter USA.

– Det ska bli intressant att få mäta oss med amerikanerna. Den här åldersklassen har inte mött dem på flera år. Det blir kul att se var vi står i förhållande till dem, säger Kuisma.

Semifinalen spelas på lördag morgon klockan 6 finländsk tid.

Resultat

U18-VM, kvartsfinal

Finland–Sverige 3–2 (0–0, 1–1, 1–1, 1–0)

I: mållös.

II: 22.54 1–0 Sanni Rantala (Elisa Holopainen, Viivi Vainikka) pp, 38.44 1–0 Hanna Thunvik (Emma Forsgren).

III: 57.32 1–2 Thea Johansson (Mina Waxin, Jenny Antonsson) pp, 58.08 2–2 Nelli Laitinen.

Förlängning: 65.34 3–2 Elisa Holopainen (Kiira Yrjänen).

Mv: Erica Jaskari Finland 23 räddningar.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46