Fräls oss från mera flödesradio

Bild: Mostphotos

Radio Vega lägger om sin kanal från och med hösten. Det ska bli mera direktsänt.

Den finlandssvenska vuxenradiokanalen Vega satsar på att vara mer flexibel och aktuellare än nu. Programvärdarna ska också få en mera framträdande roll.

Det låter som mera flödesradio, alltså direktsända program med programvärdar. De pratar mer eller mindre lättsamt, oftast mer. Pratet – också intervjuer – avbryts av musik. Ofta just då det håller på att bli intressant.

Programchef Kaj Backman vill ändå inte skriva under att det nya konceptet innebär mera flödesradio. Det är för tidigt att säga, enligt honom, eftersom det egentliga arbetet med att förnya Vega börjar först nu.

I Yles pressmeddelande står ändå att de slutgiltiga besluten om innehållet ska fattas inom mars. Det betyder att planerna bör vara ganska långt framskridna.

Radio Vega har ett stort och svårt uppdrag. Inom ramen för en enda kanal ska man tillfredsställa alla de behov en vuxen publik kan ha. I jämförelse med de finska radiokanalerna ska alltså en kanal inrymma det som tre analoga kanaler erbjuder den finskspråkiga publiken. Det är en nästan omöjlig uppgift.

Just därför får vi innerligt hoppas att andelen genomarbetade program inte blir mindre.

Flödesradio är ett helt eget koncept och det är en konst att göra bra flödesradio. Det kräver givetvis gedigna förberedelser även om det ska låta spontant.

Det finns ändå mycket innehåll som inte alls lämpar sig för flödesradio. Det gäller kanske i första hand sådant som ska ge bakgrund, sammanhang och analys. Formen kan vara allt från studiodiskussioner till reportage och drama men det gemensamma är att arbetet har fått ta en viss tid. Det hörs nämligen på slutresultatet. Den här typen av program finns, men de har blivit färre. Särskilt på sommaren då många har mera tid för radiolyssnande, dominerar flödesradio på ett – tyvärr – irriterande sätt.

Tid kostar, men public service ska få kosta. Också det svenska programmet, trots att Sannfinländarna tycker det svenska är för dyrt.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning