Stora namn kan byta klubb under januarifönstret

David Alaba vill bort från Bayern. Bild: Franck Fife/Lehtikuva

Den 2 januari öppnade fotbollens internationella transferfönster igen och det blev tillåtet med övergångar mellan storklubbarna. Här är spelarna och lagen som letar svar på sina transferfrågor.Det internationella transferfönstret stänger den 1 februari.

David Alaba, Bayern München:

Bayern Münchens stjärnback David Alaba är väldigt sugen på att lämna den tyska storklubben han kom till som 16-åring. Österrikarens kontrakt går ut i sommar, och Bayerns styrelseledamot Oliver Kahn har varit tydlig med att 28-åringen inte stannar.

– Vi erbjöd David ett väldigt förmånligt kontrakt som han bara behövde skriva på. Men han och hans agent Pini Zahavi vill inte gå i den riktningen. Tydligen letar de efter en ny klubb, och det får vi acceptera, sade Kahn till Bild.

Dele Alli, Tottenham:

I dagarna lämnade Thomas Tuchel tränarjobbet i Paris SG, och Mauricio Pochettino tog över. Dele Alli i Tottenham, som tidigare tränades av argentinaren i Londonklubben, ser ut att vilja lämna och Pochettino verkar nappa. Engelsmannen har fått snålt med speltid under José Mourinhos ledning denna säsong.

Georginio Wijnaldum, Liverpool:

Den nederländska mittfältaren ryktades redan i somras till Barcelona, efter att landsmannen Ronald Koeman tagit över den spanska storklubben som ny tränare. 30-åringens kontrakt går ut i sommar, och Liverpool vill skriva ett nytt avtal med mittfältaren – som själv dock vill vänta. Sky Sports skriver att Wijnaldum vill vänta med att skriva ett nytt kontrakt tills han får en klarare syn på vad Barcelona vill.

Alex Morgan, klubblös:

USA:s stora anfallsstjärna klargjorde i mitten av december att hon lämnar WSL-klubben Tottenham efter årsskiftet, bara ett halvår efter att hon anslöt till klubben. Morgan återvänder till den amerikanska ligan, men till vilket lag är inte klart än. Det senaste laget hon representerade i USA var Orlando Pride (2017–2020), och det har spekulerats i att hon kommer återvända till NWSL-klubben.

Alex Morgan letar efter ny klubb. Bild: Alastair Grant/Lehtikuva

Lionel Messi, Barcelona:

Argentinaren försökte lämna Barcelona redan i somras, men fick ge sig när klubben vägrade släppa honom utan att få betalt. Han förväntas inte flytta på sig i vinter, heller men från och med 1 januari kan han börja förhandla med andra klubbar för en övergång kanske till sommaren. Många spekulerar i att Messi skulle kunna återförenas med sin förre tränare Pep Guardiola i Manchester City.

Finska rykten:

Emma Koivisto, Göteborg:

Kaos i Göteborgsklubben efter att ägaren i slutet av förra året meddelade att man lägger ner elitsatsningen. Han ändrade sig några dagar senare men frågetecknen kring de svenska mästarna är många.

Koivisto, 26, är en snabb och rutinerade ytterback med fina offensiva kvaliteter.

Ingen större skräll om hon landar i Rosengård eller Linköping. Eller varför inte någondera nykomlingen, AIK eller Hammarby, som behöver rutin och vinnarskallar i sina trupper.

Eveliina Summanen, Kristianstad:

Både laget och Summanen själv gjorde kanonsäsonger i fjol. Tvåvägsmittfältaren Summanen, 22, har en enorm tillväxtpotential och hennes namn återfinns garanterat på en del större klubbars listor över eventuella värvningar.

Eveliina Summanen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Onni Valakari, Pafos:

Slog igenom i landslaget under hösten och den tekniska och sett till sin ålder mogna 21-åringen är en klassiskt låg risk-hög belöning-värvning. En prislapp på någrahundratusen euro är småpotatis för de flesta klubbar i Europa. Vissa rykten placerar honom i England.

Albin Granlund, Örebro:

Lämnar den allsvenska klubben. Ny klubbadress är oklar men 31 år gammal och med landslagsmeriter torde han inte ha några större problem att hitta en ny klubb rätt snart.

Albin Granlund. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning