Frågetecken kring damlejonens säsong – "Tror vi spelar EHT-hockey i februari"

Damlejonen får vänta på sina första matcher den här säsongen. När det blir är för tillfället oklart. Bild: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Damhockeyns chef Tuula Puputti säger att en inhemsk EHT-turnering med fasta datum är något man siktar på. Men damlejonens supportrar måste ge sig till tåls åtminstone till hösten 2024 innan det kan bli verklighet.

Medan lejonen kan sikta in sig på att spela EHT-hockey på hemmaplan i november ser det tomt ut i damlejonens kalender.

– Vi tar en månad i taget och planerar hela tiden för olika scenarier. Enligt de ursprungliga planerna skulle vi spela Euro Hockey Tour-turneringar i augusti, december och februari men nu måste vi hela tiden hålla koll på coronaläget i de olika länderna och anpassa oss efter det, säger Tuula Puputti, utvecklingschef för flickhockeyn och general manager för dam- och flicklandslagen.

I våra ställdes damernas VM-turnering i Halifax och Truro i Kanada in på grund av cornapandemin. Det kanadensiska värdskapet flyttades fram till 2021 och planen är att VM avgörs i de två städerna i Nova Scotia 7–17 april.

Trots att det mesta på vägen till VM för tillfället är osäkert och oklart tror Puputti att VM kommer att kunna genomföras om ett halvår.

– NHL kunde genomföra sitt slutspel och internationella ishockeyförbundet arrangerar U20-VM för pojkar i Nordamerika i vinter. Det ger mycket lärdom och hopp inför vår turnering. Jag tror nog att vi kan spela VM i Kanada, säger hon.

Hur VM kommer att genomföras vågar hon ändå inte gissa. Om det blir i liknande bubbla som NHL och U20-spelas i där spelare, funktionärer och andra inblandade i mästerskapet isoleras från omvärlden eller inte beror på så många saker att Puputti inte vill spekulera.

– Det är också viktigt att Karjala Tournament (herrarnas EHT-turnering i Helsingfors) kan genomföras. Det ger också lärdom för eventuella turneringar för damlejonen, säger Puputti.

Bra sommar, osäker höst

I våras ställdes damligafinalerna och VM in inom loppet av några dagar. Det var ett enormt bakslag för spelarna och för hela damhockeyn. Men restriktionerna som följde hade inte bara negativa effekter på hockeyn och spelarna.

Då restriktionerna sakta lättade kunde landslagsspelarna börja träna i smågrupper vilket gav tränarna och lagledningen chansen att komma närmare idrottarna då det fanns mera tid och möjlighet för individuellt arbete och fokus.

– Vår sommarverksamhet var kvalitativt mycket bra. Vi kunde först träna i smågrupper och som sagt satsa på det individuella och då vi fick tillstånd att hålla läger kunde vi genomföra dem på bra sätt. Med tanke på det är läget bra också om säsongen annars är rätt speciell, säger Puputti.

– Det är också mycket bra att både den inhemska ligan och svenska ligan (SDHL) kunnat komma igång enligt planerna och att våra spelare hela tiden kan spela. Vi är också i en bra situation då inga matcher tvingats flytta på grund av smittor.

Drömmer om egen EHT-turnering

Säsongens första EHT-turnering ställdes redan in och det finns inga garantier för att den svenska EHT-turneringen i december ska kunna genomföras.

– Det är en svår situation där så många saker spelar in. Nu får vi se hur läget utvecklas och sedan måste vi förutspå vad situationen är i december, funderar Puputti.

– Om jag ska försöka förutspå framtiden så tror jag att det kommer att spelas EHT-hockey i februari.

Det betyder att damlejonens VM-förberedelser blir långt i från optimala.

Då sex lag deltar i damernas EHT-tour spelas turneringarna enligt ett roterande schema där de deltagande lagen inte har hemmaturneringar varje säsong. Finland hade ingen turnering inprickad i kalendern för säsongen 2020–21.

Då det nuvarande kontraktet går ut efter säsongen 2023-24 vill Puputti se en förändring i EHT-upplägget.

– Efter det vill jag se en EHT-turnering i Finland med fast datum som arrangeras varje år, säger hon.

Det skulle betyda en motsvarighet till herrarnas Karjala Tournament som spelas i början av november varje säsong och som är ett viktigt datum i ishockeykalendern.

– Önskemålet skulle vara att vi hade en motsvarande turnering för damlejonen i december, säger Puputti.

Inför OS i Peking 2022 ska Finland stå värd för en turnering på hemmaplan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning