Frågetecken i världsmästarnas led

Det finns orosmoment i Joachim Löws trupp. Bild: Lehtikuva/Miguel Medina

I kvalet var Tyskland så bra som Tyskland brukar vara. Slappheten och den loja inställningen från ett urvattnat EM-kval var som bortblåst då det gällde VM dit det som bekant är betydligt tuffare att kvala in.

I landskamperna inför VM har Tyskland däremot sett överraskande darrigt ut. Visst har tränare Joachim Löw experimenterat en del men inte ens den sympatiske tysken kunde dölja en viss oro efter förlusten mot Österrike. Visst, Tyskland spelade utan stjärnmittbacksparet Hummels-Boateng och visst var byteskarusellen häftig men tre skott på mål och fyra totalt är siffror man inte brukar se i samband med die Mannschaft.

Mot Saudiarabien matchade man bästa manskap. Resultat? En krampaktig seger med 2-1 där Saudiarabien skapade ett jätteläge att kvittera på stopptid. Segern var, håll i er nu, den första på sex matcher för Tyskland.

Det finns några orosmoment i världsmästarnas led. Själv har jag svårt att skaka av mig känslan att det saknas någonting. Något i stil med en hungrig och tokmålfarlig Thomas Müller och en pålitlig måltjuv som Miroslav Klose. Tänder Mesut Özil till efter en mycket medioker säsong i klubblaget? Har vissa spelare vunnit lika för mycket? Finns hungern? Har Löw själv basat lite för länge för landslaget?

Och hur ska Löw riktigt resonera i målvaktsfrågan? Manuel Neuer har gjort nio matcher under hela säsongen som varit en enda lång kamp mot skador för den 32-årige fantommålvakten. Neuer är en tävlingsmänniska av guds nåde och en galjonsfigur för den nya målvaktseran men inte ens Bayernstjärnan kan vara helt opåverkad av den söndertrasade säsongen.

Samtidigt har Marc-Andre ter Stegengått gått från klarhet till klarhet i Barcelona. Många tycker att Barcakeepern borde stå och att Neuer självmant borde ge över ansvaret. Neuers ställning är, med all rätt, så orubblig inom laget att det nog ska till att han själv säger att han inte vill spela. Något som knappast lär hända.

Men vad händer om Neuer misslyckas mot Mexiko i premiären?

Vissa frågetecken finns kanske men samtidigt är det skäl att minnas att betydligt sämre upplagor av Tyskland gått till final i VM. Laget 2002 var inget topplag men likt förbaskat spelade laget final. Inte heller 1986 års upplaga var på något sätt fenomenal, ändå höll man på att snyta Argentina i finalen.

Att räkna ut Tyskland är ungefär lika smart som att resa till nordpolen i shorts och sandaler. Naturligtvis kan Tyskland gå hela vägen också i Ryssland och i så fall bli blott den tredje nationen att försvara titeln. Endast Italien och Brasilien har mäktat med det tidigare.

Men visst kändes Tyskland aningen mer harmoniskt och stabilt inför VM 2014?

Jonas von Wendt Reporter

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning