Fräcka sexförslag per sms, onani i gymnastiksalens läktare

Bild: Mostphotos

Sexuella antastanden och trakasserier är inte så vanliga inom idrotten men förekommer ändå i den finländska gymnastiken och friidrotten. Det framkommer i en enkät som FNB låtit göra.

Av de 584 som svarade på enkäten uppgav 37 att de upplevt eller sett sexuella antastanden eller trakasserier.

Trakasserierna har varit fysiska, verbala eller bådadera.

– I gymnastiksalen satt det ibland en man på läktaren och onanerade medan han tittade på småflickor, säger en av dem som svarade.

Några berättar att de fått osakliga meddelanden eller kommentarer till sin mobil eller via olika sociala medier.

– För tre veckor sedan fick jag ett sms med följande innehåll: "Voj om du skulle komma till hotellet så skulle du få njuta av en stor och tjock stake", säger en av dem som svarade.

I gymnastik hade 5 procent sett eller upplevt sexuella trakasserier, inom friidrotten 15 procent. 531 gymnaster och 53 friidrottare svarade på enkäten.

Tränare klämde på baken

I flera fall hade de som svarade själva blivit fysiskt trakasserade.

– Efter tävlingarna gick vi till baren allihop för att fira. I slutet av kvällen medan jag bytte inneskorna mot ytterskor satte en medelålders tränare i en annan gymnastikgren sin hand under min rumpa och klämde till, säger en av dem som svarade.

En del av dem som svarade tror att den som gjorde sig skyldig till trakasserier inte själv fattade att hen gjort fel. Många som råkade ut för antastanden eller trakasserier gjorde inget åt det utan bara lämnade situationen eller lät saken bero.

Gymnastikförbundet och Finlands idrottsförbund skickade förra veckan en enkät till idrottarna på FNB:s begäran. I enkäten frågade man bland annat om åldern och om idrottarna upplevt eller sett sexuella antastanden eller trakasserier. Dessutom frågades det om när trakasserierna skett, vad för slags trakasserier det handlade om och hur man borde ingripa i det.

"Bara ett fall är för mycket"

Friidrottsförbundet kommer att överväga åtgärder för att rensa ut alla sexuella trakasserier från friidrotten.

– Jag vill sätta igång en diskussion och fundera på hur vi skulle kunna komma till ett bättre läge, säger förbundets vd Jarmo Mäkelä.

Gymnastikförbundets generalsekreterare Maria Laakso konstaterar att "som tur är sker det enligt enkäten inte mer antastanden än så i grenen"

– Bara ett fall är för mycket. Vi har jobb framför oss för att rensa bort antastanden och trakasserier, säger Laakso.

Vare sig Laakso eller Mäkelä har själva bevittnat sexuella antastanden eller trakasserier.

– Sexuella antastanden är en så intim fråga att inga fall har kommit fram via förbundets kanaler. Jag tror ändå att det i friidrotten ute på fältet finns ett så omfattande nätverk av människor att det finns någon man kan berätta om trakasserier för, säger Mäkelä.

Han säger att friidrotten är såtillvida i en bra situation att flickor och pojkar redan från början blir vana vid att vara tillsammans.

– I friidrott tränar och tävlar man i praktiken alltid på samma ställe ända från barnens idrottsskolor. Därmed har flickorna och pojkarna lärt sig en naturlig och bra uppförandekod från det de var små.

Här är upplevda exempel i undersökningen

– Pappan till ett barn bad mig med på familjens utlandsresa. Mamman skulle kunna stanna som barnvakt till det tränande barnet och jag skulle kunna gå ut och festa med honom. Han frågade också om jag hade spetsunderkläder just då. Jag träffade honom av en händelse på fritiden på en nattklubb. Han tyckte att vi skulle kunna ta ett rum på hotellet trots att min pojkvän var närvarande. (kvinna, 30–40 år)

– I gymnastiksalen satt ibland en man och onanerade på läktaren medan han tittade på småflickor. (kvinna 20–30 år)

– För tre veckor sedan fick jag ett sms med följande innehåll: "Voj om du skulle komma till hotellet så skulle du få njuta av en stor och tjock stake". (kvinna 20–30 år)

– Min gymnastiktränare demonstrerade för mig hur jag skulle utveckla mina rumpmuskler och visade med sina händer på min kropp vilka ställen som borde utvecklas. (kvinna under 20 år)

– En manlig tränare berömde det jag lyckats med på ett lismande sätt och kunde daska på rumpan. (kvinna 30–40 år)

– Efter tävlingarna gick vi till baren allihop för att fira. I slutet av kvällen medan jag bytte inneskorna mot ytterskor satte en medelålders tränare i en annan gymnastikgren sin hand under min rumpa och klämde till (kvinna 20–30 år)

– Under ett seminarium som förbundet ordnade firade vi kväll och en berusad kvinna tafsade mig i grenen på ett offentligt ställe. En annan berusad kvinna klappade på rumpan. Fräckt snack och kommentarer om utseendet har jag fått höra lite oftare. (man över 40 år)

– Ibland lägger man märke till hur i synnerhet manliga tränare omotiverat rör vid åtminstone flickidrottarna. (man under 20 år)

– Manliga tränare från andra klubbar kommenterar utseende, träningskläder eller kroppen. (kvinna 20–30 år)

– På ett läger för flera år sedan blev en utländsk tränare påtagligt förtjust i en gymnast, som var kring 14–16 år. Hen fotograferade flickan och sökte hennes sällskap.

– En ny bekantskap på ett läger rörde mig oväntat och på ett opassande sätt. Jag har också fått osakliga kommentarer om mitt utseende för idrottsfoton jag lagt upp på Instagram. (kvinna under 20 år)

– En man fotograferade utan tillstånd flickor i tränings- och omklädningsutrymmen. En del av tjejerna hade lite kläder på sig. (kvinna under 20 år)

– Ibland ångestframkallande stirrande på fritiden, och på sociala medier elaka/ångestframkallande kommentarer om till exempel foton och som privata meddelanden. (kvinna under 20 år)

– Under gymnastiktävlingar när jag haft gymnastikdräkten på mig har jag flera gånger fått blickar, visslingar, och kommentarer av okända (män), om hur "sexig" jag ser ut med dräkten på mig. (kvinna under 20 år)

– Medan vi var ute i tävlingsdräkter och värmde upp inför tävlingen tutade, visslade och vinkade man till oss från flera passerande bilar. (kvinna 20–30 år). 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning