FPA kan ersätta lönebortfall som orsakas av coronaviruset

Folkpensionsanstalten (FPA) beviljar dagpenning för att kompensera ditt inkomstbortfall om du försätts i karantän på grund av coronaviruset. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Har du försatts i karantän på grund av coronaviruset? Då kan Folkpensionsanstalten (FPA) bevilja dagpenning för att kompensera ditt inkomstbortfall.

FPA kan bevilja dagpenning i sådana situationer då en arbetstagare tvingas vara borta från jobbet på grund av en smittsam sjukdom. Dagpenningen kan utbetalas om arbetstagaren har försatts i karantän för att hindra att exempelvis coronaviruset sprids. En vårdnadshavare till barn under 16 år har också rätt till dagpenning om barnet har försatts i karantän, skriver FPA i ett pressmeddelande.

Enligt FPA tillämpas ingen karens på en dagpenning för smittsam sjukdom. Den utbetalda ersättningen bygger på den lön som arbetstagaren skulle ha fått om hen hade jobbat som vanligt, uppger FPA. En företagare får en motsvarande kompensation som är relaterad till företagarens årsinkomst.

FPA behöver i gengäld ett läkarintyg från kommunen eller det berörda sjukvårdsdistriktet där det framgår att det har fattats ett beslut om att försätta arbetstagaren i karantän.

Social- och hälsovårdsministeriet utreder för närvarande hur de här bestämmelserna ska tillämpas i situationer där finska arbetstagare försätts i karantän utomlands, till exempel på Teneriffa där tjugo finländare i en vecka har suttit i karantän på ett hotell på Costa Adeje.

I fjol fick 120 personer dagpenning för smittsam sjukdom till ett sammanlagt värde på 324 749 euro, enligt FPA.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning