FPA försöker reda ut oklarheter som orsakas av coronaviruset

Folkpensionsanstalten utreder hur det nya läget som sjukdomen covid-19 orsakat inverkar på FPA-förmåner. Bild: Catariina Salo/SPT

Det är oklart hur undantagsförhållandena i Finland inverkar på förmåner som Folkpensionsanstalten betalar ut.

Viruset covid-19 som sprider sig i Finland tvingar Folkpensionsanstalten (FPA) att ta ställning till många frågor som gäller förmåner som betalas ut. FPA utreder bland annat hur de undantagsförhållanden som nu råder i landet inverkar på rehabiliteringstjänster, dagpenning vid smittsam sjukdom och arbetslöshetsförmåner.

Många av FPA:s klienter har till exempel valt att inte delta i rehabilitering på grund av risken för coronavirussmitta. Dessutom har många sysselsättningsfrämjande åtgärder i anslutning till arbetslöshetsförmåner avslutats tillfälligt, eftersom de aktörer som erbjuder tjänsterna har stängt sina dörrar.

FPA meddelar att dagpenning vid smittsam sjukdom kan beviljas endast om den läkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar i kommunen eller sjukvårdsdistriktet har beslutat om isolering eller karantän på grund av diagnos för covid-19. Alla som insjuknat testas emellertid inte längre för sjukdomen.

FPA lovar reda ut oklarheterna som uppstått på grund av coronavirusepidemin.

– Vi förstår att kunderna och också producenterna av rehabiliteringstjänster har många frågor just nu. Vi utreder de här frågorna tills vi fått klarhet i dem, säger FPA:s förmånsdirektör Anne Neimala i ett pressmeddelande.

– FPA hoppas och arbetar för att utbetalningen av förmåner inte ska behöva ändras, även om en persons studier exempelvis inte framskrider tillräckligt på grund av coronaläget.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning