FPA: Europeiska sjukvårdskortet fungerar också under coronapandemin

Den som har ett europeiskt sjukvårdskort ska precis som tidigare få medicinskt nödvändig vård för samma avgift som lokalbefolkningen i EU- och EES-länderna och i Schweiz. Bild: Vesa Moilanen/Lehtkuva

Folkpensionsanstalten avråder folk från att resa utomlands, men påminner om att det europeiska sjukvårdskortet fortfarande säkrar sjukvården utomlands.

Folk är förvirrade då det gäller det europeiska sjukvårdskortet och dess giltighet nu när coronaepidemin härjar i Europa. Folkpensionsanstalten (FPA) bekräftar att sjukvårdskortet fungerar som vanligt.

Den som har ett europeiskt sjukvårdskort ska precis som tidigare få medicinskt nödvändig vård för samma avgift som lokalbefolkningen i EU- och EES-länderna och i Schweiz.

Med medicinskt nödvändig vård avses vård eller behandling som inte kan vänta tills personen har återvänt till hemlandet. Vårdbehovet bedöms av den behandlande läkaren. I de nordiska länderna, Storbritannien och Nordirland räcker det oftast med att uppvisa pass.

Om man blir sjuk i ett EU- eller EES-land eller i Schweiz och man inte har ett europeiskt sjukvårdskort ska man kontakta FPA:s center för internationella ärenden. Om man själv betalar kostnaderna för den sjukvård man fått utomlands kan man ansöka om ersättning i efterskott hos FPA.

FPA avråder ändå i första hand finländare från att resa utomlands över huvud taget.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning