Fotografiska blir 3D-museum

Fotografiska i Stockholm är ett av de första museerna i världen att omvandla hela huset till en kostnadsfri digital 3D-upplevelse. Pressbild. Bild: Fotografiska

Fotografiska i Stockholm, Sverige, har hållit stängt en dryg månad. Nu öppnar museet i fysisk form – men även i en 3D-version. En av utställningarna som kommer att kunna upplevas hemifrån är dokumentärfilmaren Lauren Greenfields Generation wealth.

– Jag var skeptisk till en början men när jag såg tekniken och hur väl det fungerade så blev jag entusiastisk. Det finns fördelar, bland annat kommer man att kunna se längre klipp från filmer som vi har gjort än man gör i den fysiska utställningen. Det finns inget som går upp mot en riktig museiupplevelse, men i den kris vi befinner oss är kulturens roll otroligt viktig, säger Lauren Greenfield.

Fotografiska är ett av de första museerna i världen att omvandla hela huset till en 3D-upplevelse. Projektet påbörjades direkt när museet stängdes tillfälligt och öppnar medan restriktioner fortfarande råder.

Till exempel måste alla besök på det fysiska museet förbokas, medan 3D-museet är tillgängligt kostnadsfritt dygnet runt.

Lauren Greenfield hann aldrig själv flyga över Atlanten och bevittna öppnandet av utställningen, som skedde efter coronavirusets utbrott i Sverige och USA. Nu sitter hon i karantän i Los Angeles och hon säger att den globala krisen sammanfaller väl med budskapet i utställningen Generation wealth.

– Jag hoppas att när vi kommer ut ur det här har vi lärt oss någonting. Los Angeles har länge varit en plats för utsläpp och trafikkaos. Nu kan vi för första gången på länge se en helt blå himmel. Men det utställningen visar är att vi inte lärde oss speciellt mycket från finanskraschen 2008.

Tror du att du själv kommer att förändra ditt beteende efter att epidemin är över?

– Jag hoppas att jag kommer att tillbringa mer tid hemma. Eftersom jag inte kunde komma till Stockholm höll jag min inledande föreläsning över nätet och det funkade förvånansvärt bra. Det gick att nå människor i andra delar av världen, utan att jag behövde flyga någonstans. Om vi kan blicka framåt mot en bättre värld kanske den här svåra tiden kan bli ett uppvaknande.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning