Fotografen Timo Kirves död – mörkrummet var hans paradis

Timo Kirves var legendarisk bland finländska pressfotografer och syntes aldrig utan sin kamera. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Den legendariska fotografen Timo Kirves har avlidit. Han blev 81 år.

Under sin långa karriär arbetade Timo Kirves som pressfotograf för bland annat Hufvudstadsbladet och Helsingin Sanomat. Han specialiserade sig på personporträtt, i synnerhet musikerporträtt. Artisten J. Karjalainen samarbetade han med i flera decennier. Kirves fotograferade omslaget till flera av J. Karjalainens album.

I HBL:s arkiv finns bland annat foton av José Carreras, Stefan Lindfors, Monica Groop och Fredrik Lång, tagna av Timo Kirves, men även reportagebilder från bland annat Museigatan i Helsingfors.

Timo Kirves hörde till den gamla stammens fotografer, de som lärde sig hantverket i mörkrummet. I en intervju för HBL år 2000 förmanade han strängt sina unga kolleger att lära sig mörkrumsteknik trots den digitala revolutionen.

"Utan att kunna jobba i ett mörkrum klarar man sig inte vid datorn. Det är i mörkrummet alla nya fotografer borde starta. Den nya tekniken gynnar den som är yrkesman. "

Timo Kirves var barnbarnsbarn till Jean Sibelius och hann träffa sin berömda farmors morfar innan denne avled. Jean Sibelius hörde till dem som uppmuntrade den unge Timos intresse för jazz när resten av släkten förfasade sig.

Timo Kirves avled i en snabbt accelererande elakartad cancer.

Kiasmas amerikanske arkitekt Steven Holl fotograferad i samband med invigningen av Kiasma 1998. Bild: Timo Kirves

En ung Esa-Pekka Salonen dirigerar i VR:s numera nerbrunna magasin. Bild: Timo Kirves

Andy och Angela McCoy fotograferade på radio Extrems Legendarfest på Brunnshuset i slutet av 1990-talet. Bild: Timo Kirves

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning