Foto av van Gogh spreds i världen - inte konstnären på bild

Det finns nu bara ett enda existerande fotografi av konstnären Vincent van Gogh, förutom de många självporträtten. Arkivbild. Bild: TT/AP/Ryan Remiorz

Ett av endast två fotografier som har trotts avbilda Vincent van Gogh har visat sig föreställa konstnärens bror. I årtionden har fotografiet antagits vara Vincent som 13-åring, men egentligen är det en 15-årig Theo van Gogh, skriver The Guardian.

Van Gogh-museet i Amsterdam avslöjar nu resultatet av efterforskningar och jämförelser med existerande bilder som visar att fotografiet som varit ett av två kända exemplar av den erkänt kameraskygge konstnären inte föreställer honom. Nu återstår endast ett fotografi av Vincent van Gogh, som dog 37 år gammal 1890, förutom hans många målade självporträtt.

Bodde i Bryssel

Fotografiet upptäcktes av en belgisk van Gogh-forskare 1957 och har spridits över världen. Men nyligen började journalisten och författaren Yves Vasseur göra efterforskningar som visat att fotografen som tog bilden i sin studio i Bryssel flyttat till staden först 1870, när Vincent van Gogh var 17 år.

Fotografiet som föreställer Theo van Gogh, inte som tidigare antagits hans bror Vincent. Bild: TT/AP/Heleen van Driel

Han kontaktade Van Gogh-museet som har kontakt med Theo van Goghs ättlingar och det visade sig att Theo bott i Bryssel 1873 och då ska ha tagit ett porträttfoto, vid 15 års ålder.

Ljusblå ögon

Bröderna var lika, men när man jämförde fotografiet med en bild där Theo är 32 och ett där Vincent är 19 så kunde man se att Theos ögon var anmärkningsvärt ljusblå, något som även syns på det tidiga fotografiet. Fotografierna undersöktes mer noggrant av Amsterdams universitet med datateknik och resultaten visade att fotografiet faktiskt föreställer Theo van Gogh.

– Vi har blivit av med en illusion, samtidigt som vi fått ett nytt porträtt av Theo. Vi har egentligen kommit tillbaka till situationen innan 1957, med ett enda existerande fotoporträtt av Vincent van Gogh, säger Axel Rüger, chef för Van Gogh-museet, till The Guardian.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning